Českokrumlovská nemocnice má nové špičkové cétéčko

19.12.2014 13:58

Jen pár dní před vánočními svátky nadělila českokrumlovská nemocnice svým pacientům a zaměstnancům velmi potřebný a užitečný dar v podobě moderního počítačového tomografu. Nahradil již zastaralý, čtrnáct let používaný přístroj a umožní kvalitnější a rychlejší vyšetření při mnohem nižší radiační zátěži pacientů.

Českokrumlovská nemocnice má nové špičkové cétéčko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Přístrojové vybavení v českokrumlovské nemocnici se rozrostlo o nový počítačový tomograf - běžně uváděný jako cétéčko. Tento moderní CT přístroj Somatom Perspective 128 firmy Siemens patří v dané kategorii ke špičce v oboru. Vytváří velmi podrobné obrazy lidského těla, včetně rekonstrukcí i trojrozměrných pohledů do těla pacienta a je jedním z nejdůležitějších diagnostických přístrojů v nemocnici. „Vysoutěžili jsme ho v rámci veřejné zakázky formou otevřeného řízení a přišel nás na 10,6 milionu korun včetně DPH. Za poslední léta se jedná o největší přístrojovou investici v naší nemocnici,“ říká předseda představenstva Nemocnice Český Krumlov, a. s., Mgr. Jaroslav Šíma, MBA.

Přístroj bude především sloužit k vyšetření mozku, krku, hrudníku, břicha, ledvin, pánve a končetin včetně jejich cévního systému.  „K jeho hlavním přednostem patří zejména rychlost a přesnost vyšetření. Další výhodou je značné snížení potřebné dávky záření až o polovinu oproti dosavadnímu přístroji při zachování diagnostické kvality obrazů,“ zdůrazňuje přednosti nejmodernějšího pomocníka českokrumlovských nemocničních lékařů náměstek ředitele a primář interního oddělení MUDr. Jindřich Florián.

„SOMATOM Perspective 128 je vybaven nejnovějšími technologiemi a přitom je zkonstruován tak, aby obsáhl požadované klinické portfolio, tedy možné oblasti prováděných vyšetření, a zvýšil efektivitu pracoviště. Tato instalovaná verze umožňující rekonstruovat až 128 řezů za jednu otáčku má vynikající poměr výkonu a ceny při zachování výborné kvality zobrazení a rychlosti vyšetření,“ dodává ředitel divize Healthcare společnosti Siemens Ing. Vratislav Švorčík.

CT Somatom Perspective 128 instalovaný v českokrumlovské nemocnici je nejvyšším modelem ze čtyř dostupných verzí. Umožňuje takřka všechny současné typy vyšetření, kdy za jednu rotaci vytvoří až 128 vrstev. Přístroj je vybaven dvěma pracovními stanicemi pro zpracování a rekonstrukci dat, mimo 2D a 3D zobrazení dále umožňuje také cévní vyšetření včetně pokročilé analýzy cév. K tomografu byl dodán software pro iterativní rekonstrukce druhé generace Safire. Díky kompaktním rozměrům je Somatom Perspective nenáročný na instalaci. Skenovací časy jsou krátké, převážná část vyšetření se vejde do deseti sekund. Další výhodou je značné snížení potřebné dávky záření pro pacienta, a to využitím jejího řízení pomocí algoritmu CARE Dose4D. Ten umožňuje snížit dávku na minimum při zachování diagnostické kvality obrazů. Způsob rekonstrukce obrazů technikou Safire, která je použitelná u většiny vyšetření, navíc umožňuje další snížení dávky o 30 až 40 procent. Součástí dodávky byl i tlakový injektor kontrastní látky Motion umožňující práci se dvěma různými kontrastními látkami bez výměny zásobníků.

Nákladný přístroj se přiřadil k dalším, které nemocnice již pořídila jako například v loňském roce monitory pro jednotku intenzivní péče, operační stoly, laparoskopickou věž, artroskopickou pumpu a mnohé jiné.

CT (počítačová tomografie) je nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí níž lékař může prohlédnout vnitřní orgány lidského těla. Poskytuje důležité informace například o mozku, tepnách a žílách, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech.

CT kombinuje klasické rentgenové vyšetření s počítačovým systémem, který informace zpracovává. Snímek se neexponuje na rentgenový film, ale je matematicky spočítán a zobrazen do nejmenších detailů.

V Nemocnici Český Krumlov, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 11 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou za rok téměř 3000 operací a více než 130 tisíc ošetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 671 dětí.

Nemocnice má průměrně 410 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v regionu.

V roce 2013 nemocnice investovala do svého rozvoje 17, 5 milionu korun, od roku 2008 celkem 158,4 milionu korun. Letos se umístila na druhém místě v celostátní soutěži Nemocnice ČR 2014 v kategorii finančního zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…