Českokrumlovskou nemocnici zaměstnávají prázdninové úrazy

18.07.2014 10:08

Lékaři českokrumlovské nemocnice se v létě potýkají s nárůstem úrazů. Prázdniny a dovolené maximalizují turistický ruch v regionu a zvýšená koncentrace lidí a jejich pohyb a aktivity jsou pak přímo úměrné nárůstu poranění.

Českokrumlovskou nemocnici zaměstnávají prázdninové úrazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Letní úrazy v regionu souvisí často s vodáky, v řadě případů posilněnými alkoholem. „Rizikovou skupinou jsou stále častěji také cyklisté, ti naštěstí většinou bez vlivu alkoholu,“ poukazuje na trend posledních let místopředseda představenstva Nemocnice Český Krumlov, a. s., MUDr. Jindřich Florián. Jak dodává, setkávají se také se staršími zahraničními pacienty, například Holanďany, kteří si ve velkém množství oblíbili pobytovou rekreaci u Lipna.

Roste rovněž počet úrazů na trampolínách. „Tato vybavení na zahradách domů jsou určena především dětem. My se však často setkáváme s následky po jejich použití dospělými, kteří například po grilování a posilnění alkoholem si nemístně dokazují své sportovní vlohy na tomto zařízení,“ vysvětluje primář Florián.

Opomenout nelze podobně jako v jiných turisticky vyhledávaných regionech následky dopravních nehod. Novinkou posledních let jsou úrazy na koloběžkách. Jim holdují zejména návštěvníci Kleti a koloběžkové sjezdy z vrcholu dolů do Českého Krumlova ne vždy končí šťastným dojezdem. Za zmínku stojí nárůst ještě jednoho letního nebezpečí, kterým jsou alergické reakce po vosím nebo včelím žihadle.  „Pokud se objeví pouze místní reakce, tedy zarudnutí a otok, není třeba se znepokojovat. Jestliže ale po žihadle nastane reakce celého organismu projevující se slabostí, dušností, nevolností či extrémním pocením, je nezbytné rovnou volat linku 155,“ zdůrazňuje Florián.

Lékaři radí, aby se lidé při prázdninových aktivitách vyhýbali alkoholu a nepřeceňovali své síly. Pokud k úrazu přeci jen dojde, není dobré zranění podceňovat. „Je lepší obrátit se na zdravotnické zařízení, byť jde z pohledu poškozeného o banální záležitost. Například při pádu z kola může dojít třeba k poranění sleziny a podobně,“ upozorňuje primář Florián.

V Nemocnici Český Krumlov, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 11 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou za rok téměř 3000 operací a více než 130 tisíc ošetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 671 dětí. Nemocnice má průměrně 410 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. V letech 2008-2012 nemocnice investovala do svého rozvoje celkem 140,9 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…