Českomoravská stavební spořitelna: Oslabení koruny vyzývá Čechy k pořízení bydlení

14.02.2014 11:18

Řada rodin už několik let otálí se zásadním rozhodnutím, kterým je pořízení vlastního bydlení formou koupi nemovitosti. Důvodem bývá čekání na ještě levnější cenu za metr čtvereční, případně ještě nižší úrokové sazby. ČNB však svojí měnovou intervencí naznačila, že nás zřejmě takové změny v dohledné době nečekají. Lze tedy předpokládat, že se nerozhodnutí lidé brzy odhodlají investovat do nové nemovitosti.

Českomoravská stavební spořitelna: Oslabení koruny vyzývá Čechy k pořízení bydlení
Foto: red
Popisek: Českomoravská stavební spořitelna

ČNB svým krokem pravděpodobně významně ovlivní především vývoj úrokových sazeb pro nadcházející roky. Mnoho lidí proto možná podlehne „vábení“ ČNB, která chce svým krokem Čechy povzbudit k větší spotřebě. U tak strategického kroku, jakým je pořízení nového bydlení, se ani nelze zachovat jinak. Je totiž více než pravděpodobné, že ceny nemovitostí už radikálně dolů nepůjdou.

To potvrzuje i analytik Ery Poštovní spořitelny Jan Bureš: „Osobně příliš nevěřím tomu, že by slabší koruna výrazně zamíchala s vývojem cen nemovitostí. Již teď má ale dopad na cenu peněz – a tedy na financování. ČNB byla nucená intervencemi nalít do finančního systému velké množství nové korunové likvidity, který se projevil v poklesu sazeb PRIBOR. Věřím, že především krátký konec výnosové křivky zůstane díky intervencím na delší dobu níže.“

Lze rovněž očekávat zdražení služeb souvisejících s rekonstrukcemi domovů a v neposlední řadě nárůst cen u stavebních materiálů dovážených ze zahraničí.

Proto je právě teď vhodný čas pro plánovanou rekonstrukci. Na tyto účely je přímo jako stvořený úvěr ze stavebního spoření.  Češi si to dobře uvědomují a oceňují stabilní výši úrokové sazby. Českomoravská stavební spořitelna již od začátku svého působení vyplatila cca 318 miliard korun. Právě na rekonstrukce putovalo 44 % všech vypůjčených peněz a oblíbenost přetrvává i v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…