Český export zpomaluje, ale ani ve třech čtvrtinách roku neztrácí dech

06.11.2014 18:17

Podle dnes zveřejněných čísel skončil v září zahraniční obchod v národním pojetí přebytkem 19,3 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 8,2 mld. Kč. Vývoz se meziročně zvýšil o 14,1 % (na 284,2 mld. Kč) a dovoz o 11,3 % (na 264,9 mld. Kč).

Český export zpomaluje, ale ani ve třech čtvrtinách roku neztrácí dech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pro doplnění: Podle přeshraniční statistiky vzrostl vývoz v září o 16 % a dovoz o 13,9 %.

Český export i na konci třetího čtvrtletí generuje slušná čísla, která předznamenávají, že letošní rok vykáže český zahraniční obchod rekordní bilanci. Překonání loňských 351 mld. (přeshraniční metodika) je více než reálné a to i s přihlédnutím k tomu, že v listopadových číslech se již nepromítne intervence ČNB z loňského roku. Český export již tradičně táhne automobilový průmysl, kterému se daří a vykázal v září zvýšení o 10,9 mld. Dařilo se i vývozu telekomunikačních (6,2 mld.) a elektrických zařízení (4,1 mld.)

Jiří F. Grund
předseda Asociace exportérů

O Asociaci exportérů

Asociace exportérů byla založena 2002 a je dobrovolným sdružením podle zákona 83/1990 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků. Asociace zastupuje své členy při prosazování společných zájmů, zejména při prosazování průhledného, nediskriminujícího a svobodného podnikatelské prostředí s cílem zachování a zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských firem a společností, zejména firem a společností exportních. Asociace jedná s orgány státní správy a s dalšími organizacemi nebo jednotlivci, kteří mohou přispět k prosazení cílů, propaguje své cíle v médiích, organizuje a provádí vzdělávací, společenské a propagační akce zaměřené na dosažení cílů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…