Český internet překvapil, lidé masivně podpořili vědu

06.12.2013 16:40

Výzkum sexuálního imprintingu (vtištění), který pod hlavičkou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy připtavuje antropoložka Zuzana Štěrbová, získal od drobných přispěvatelů ve veřejné sbírce celkem 74 121 Kč. To je 148% částky, kterou autorka na projekt požadovala. Lidé jejímu záměru věřili a zaslanou částkou na výzkum lidské psychiky ukázali, že tento způsob získání prostředků na vědu by v budoucnu nemusel být ojedinělý.

Český internet překvapil, lidé masivně podpořili vědu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár krmící labutě

Jde teprve o druhý vědecký projekt v historii českého crowdfundingu, který se o peníze drobných střadatelů ucházel a je rovněž úspěšný.

„Mám obrovskou radost,“ raduje se z výsledků autorka projektu Sexuální imprinting Zuzana Štěrbová. „Po skončení projektu jsem dostala asi 150 mailů s gratulacemi od mě neznámých lidí. Byl to krásný pocit, že jim na našem výzkumu tak záleží.“

Pro Zuzanu, jejíž práci odborně garantuje sexuolog a psycholog Petr Weiss je důležitý ještě jeden přínos celého projektu: pro výzkum potřebuje cca 300 respondentek. Už teď jich má 110 a další se pomalu hlásí samy. Právě na ženách totiž svůj výzkum provádí. Pokud budou výsledky přesvědčivé, bude to poprvé na světě, kdy se někomu podhaří rozluštit tajemství toho, co k sobě vzájemně lákalo naše rodiče, proč si mezi tisíci jiných partnerů vybrali právě sebe navzájem.

Veřejnou sbírku inicioval vědecko-populární pořad Meteor Českého rozhlasu. „Cílem výběru tohoto projektu bylo zjistit, zda jsou lidé ochotni podpořit základní výzkum,“ vysvětluje autor Meteoru, Marek Janáč. „Nejenže zní odpověď ano. Mimořádně dobrý výsledek teď podle mých zpráv zapůsobil jako šrapnel ve vědecké komunitě. Ukázalo se, že minimálně některé projekty by mohly lidi zajímat a tudíž by podobná aktivita mohla do budoucna splnit dva cíle současně: komunikaci vědců s veřejností a doplňkový způsob financování méně náročných projektů," dodává Janáč, který si prý umí představit i to, že se touto cestou budou o podporu veřejnosti ucházet i studenti středních škol, hlásící se do Středoškolské odborné činnosti.

Projekt byl realizován s pomocí crowdfundingového serveru Startovac.cz. „Sbírku na podporu Sexuálního imprintingu  během 60 dnů  podpořilo 109  startérů,“ podotýká Martin Brykner ze Startovače. „Tito lidé přispěli částkami od 13 Kč do 7 500 Kč. Jsem rád, že i další vědecký projekt úspěšně boří představu, že v Česku může v  crowdfundingu výrazně  uspět  pouze mediálně známý autor. Navíc, úspěchem není pouze výše finanční podpory, ale i počet přihlášených respondentek a zvýšení povědomí o tomto výzkumu. Autorce moc gratuluji.“  

Crowdfunding (peněžní podpora davem) je způsob financování, kde lidé přispívají drobnými částkami na podporu projektu, který se jim líbí a dávají mu tak mnohdy jednu z mála šancí na uskutečnění. Ve světě už tímto způsobem byly realizovány i projekty za miliony dolarů. V Česku jde stále ještě o novinku.

Projekt Sexuální imprinting studuje období dětství, kdy si do mysli vtiskneme svého rodiče opačného pohlaví. V dospělosti se pro nás tento otisk stává důležitým při výběru životního partnera. Buď preferujeme stejné nebo opačné typy. Výzkum může do budoucna pomoci lidem, kteří v životě prožili trauma, jež je poznamená na celý život. Ještě nikomu se dosud nepodařilo přesně určit lidské podrobnosti tohoto jevu, který již byl prozkoumán na zvířatech.

Meteor je vědecko-populární pořad Českého rozhlasu Dvojky. Specializuje se na netradiční popularizaci české i světové vědy. Jeho mikrofony asistovaly mnoha významným objevům. Podporuje činnost českých vědců. S jeho pomocí se během čtyř měsíců roku 2013 podařilo zapojit veřejnost do vědeckého projektu mapování dialektů Strnada obecného a více než zdvojnásobit dosavadní počet dat. Inicioval crowdfundingový projekt, kterým zjišťuje ochotu veřejnosti participovat přímo na podpoře vědeckých projektů.

Startovac.cz je nejmladší český crowdfundingový portál, který byl spuštěn v dubnu 2013. Do této chvíle bylo pomocí portálu realizováno třicet úspěšných projektů, převážně debutujících autorů. Nejúspěšnější dosavadní kampaní je projekt týmu Indian TV, kteří vybrali více jak pětinásobek požadované částky a vědecký projekt Hydronaut DeepLab, který se stal s 368 284 Kč historicky vůbec nejúspěšnějším projektem českého a slovenského crowdfundingu.

Startovac.cz jako jediná platforma v Česku vrací podporovatelům 100% částky v případě, že je projekt neúspěšný. Slovenští autoři mohou vybírat přímo v eurech.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec