Český klavírista je druhý nejlepší v Evropě. Na soutěži Eurovision Young Musicians zazářil Robert Bílý

07.09.2016 18:36

Ve finále soutěže Eurovision Young Musicians, kterou živě z Kolína nad Rýnem odvysílal kulturní kanál České televize, skončil v silné evropské konkurenci na druhém místě devatenáctiletý český klavírista Robert Bílý. Česká republika si tak na své konto připisuje nejlepší umístění v historii této soutěže.

Český klavírista je druhý nejlepší v Evropě. Na soutěži Eurovision Young Musicians zazářil Robert Bílý
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„To, že český zástupce v silné konkurenci jedenácti zemí skončil druhý, považuji za velký úspěch a jsem rád, že Česká televize mohla divákům nabídnout přímý přenos této události,“říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Kulturní kanál, který v těchto dnech slaví tři roky existence, tímto naplňuje své poslání, že svým divákům nabízí nejen prověřenou kvalitu, ale objevuje i nové talenty. Pravděpodobně jsme byli svědkem zrodu nové hvězdy klasické hudby.“

Robert Bílý byl spolu s dalšími deseti finalisty vybrán v jednotlivých národních kolech. Ve finále se utkali hudebníci z Rakouska, Maďarska, Norska, San Marina, Švédska, Chorvatska, Německa, Malty, Polska, Slovinska a Česka. Bílý si pro svou reprezentaci zvolil složitou skladbu Piano Concerto, op. 38, Allegro Molto od amerického skladatele Samuela Barbera. Výkon českého klavíristy ocenilo jak publikum, tak i odborná porota, od které za svůj hudební projev získal druhé místo.

Přehlídku Eurovizní soutěž mladých hudebníků vyhlašuje Evropská unie vysílatelů (EBU) od roku 1982. Je určena hráčům do 19 let na libovolný hudební nástroj a zaměřuje se výhradně na oblast klasické hudby. Letošní osmnáctý ročník soutěže vyhrál polský zástupce Łukasz Dyczko hrou na saxofon.

Celý záznam finále soutěže, který běžel živě na ČT art, lze najít i na webu České televize:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/11496817450-eurovizni-soutez-mladych-hudebniku-2016/21654215125/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…