Český rozhlas České Budějovice odvysílá přenos ze středověké bitvy u Sudoměře

24.03.2016 16:15

Pravá středověká bitva vypukne v sobotu 26. března v pravé poledne na jihočeské frekvenci 106,4 FM. Český rozhlas České Budějovice připravil pro posluchače přímý přenos z rekonstrukce bitvy u Sudoměře. Od jedné z nejslavnějších událostí českých dějin letos uplyne 596 let.

Český rozhlas České Budějovice odvysílá přenos ze středověké bitvy u Sudoměře
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Rozhlasový přenosový vůz zastaví v místech, kde kdysi stály bojové vozy husitů, kteří u Sudoměře svedli svůj první velký boj proti křižácké přesile. Posluchači se mezi 12. a 13. hodinou dozví, co obnáší pořádat rekonstrukci takové bitvy, proč tudy tenkrát vůbec husité táhli a spoustu dalších zajímavostí.

Samotná bitva se odehraje v sobotu v 14 a 16 hodin. K rybníkům Markovec a Škaredý přitáhnou s vozy husité, pronásledováni křížovníky ze Strakonic a železnými pány z Písku. Diváci pak uvidí strhující příběh, kdy Jan Žižka s hrstkou husitů slavně zvítězil nad jízdou křížovníků a katolických pánů. Do bitvy se zapojí krom husitských vozů také více než sto bojujících a obrněných jezdců.

Bitva u Sudoměře (foto Jiří Čondl)

Na celý den je kromě přímého přenosu Českého rozhlasu České Budějovice připraven zajímavý doprovodný program. Návštěvníci uvidí dobový tábor a tržiště, šermířské souboje, rytíře na koních, krásné tanečnice i sokolníka. Zahraje historická kapela. Připraveny jsou také hry pro děti jako střelby ku ptáku, boj na kládě a dřevěný klikotoč.

Přijďte se osobně podívat nebo si nalaďte náš rozhlasový přenos ze Sudoměře v sobotu 26. března po zprávách ve 12 hodin.

Přejeme příjemný poslech Českého rozhlasu České Budějovice - 106,4 MHz pro jižní Čechy, 103,9 MHz pro Táborsko a 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko. Poslouchat živě i ze záznamu můžete také na webu www.budejovice.rozhlas.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…