Český rozhlas České Budějovice pořádá Den otevřených dveří

24.04.2019 19:30

Nahlédnout do tajů práce s mikrofonem a digitálního zpracování zvukových nahrávek a setkat se s oblíbenými moderátory a redaktory mohou posluchači Českého rozhlasu České Budějovice. Jeho dveře se veřejnosti otevřou v sobotu 27. dubna.

Český rozhlas České Budějovice pořádá Den otevřených dveří
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Pro návštěvníky jsou od 9 do 16 hodin přichystány prohlídky vysílacích studií, rozhlasového archivu a ukázky přípravy regionálního zpravodajství nebo příklady práce se zvukovým záznamem. Připraveni zodpovědět veškeré otázky budou také autoři pořadů, moderátoři a redaktoři, jejichž hlasy se denně ozývají z vysílání na jihočeské frekvenci 106,4 FM.

„Vysílání českobudějovického studia Českého rozhlasu zní jihočeským rozhlasovým éterem téměř 74 let. Za tuto dlouhou dobu si získalo srdce desítek tisíc posluchačů a s jeho programem vyrostlo několik generací. A zatímco čistě regionální rádia pomalu mizí, Český rozhlas České Budějovice zůstává tradičním, respektovaným a důležitým jihočeským médiem,“ upozorňuje ředitel stanice Zdeněk Duspiva.

Prohlídková trasa budějovickým rozhlasem zahrnuje moderní vysílací studio, dále se návštěvníci seznámí s přípravou rozhlasového zpravodajství a objeví možnosti, které jim přinášejí webové stránky a internetový audioarchiv. Při návštěvě unikátní regionální rozhlasové fonotéky pak uslyší ukázky záznamů, které se uchovávají již od vzniku jihočeského studia v roce 1945.

Jak zdůrazňuje vedoucí programu Martin Schuster, rozhlasáci posílají práci takzvaně do vzduchu, takže je vždycky příjemné setkat se s těmi, kteří ji z toho vzduchu chytají. A snad i rádi. „Jednak je člověk vidí coby konkrétní osoby, které mají tváře, hlasy i nějaká ta přání a postřehy, a jednak si každý z nás potvrdí, že to společné rozhlasové činění má smysl,“ dodává.

Připraven je samozřejmě pestrý doprovodný program v rozhlasových studiích. Po celý den budou hrát oblíbené jihočeské kapely a připraveno je i setkání se zajímavými hosty.

Ve studiovém sále vystoupí od 10 hodin dechová hudba Doubravanka z Jámy, ve 12 hodin uslyšíte českobudějovickou skupinu Chansonet a ve 14 hodin začne koncert Rozhlasového swingového orchestru a jeho sólistů.

V činoherním studiu se seznámíte s přípravou natáčení jihočeských zvonů. Redaktor Jan Kopřiva s mistrem zvuku Markem Svobodou navštívili už stovky zvonic a kostelů a zaznamenali tisíce hlasů zvonů. Dále si redaktor Filip Černý popovídá se spisovatelem a literárním rekordmanem Janem Bauerem, který drží rekord v počtu vydaných knih. Napsal jich téměř dvě stovky. Také s Petrem Kronikou a jihočeskými kronikáři zalistujeme v jejich kronikách. Promluví například o tom, jak se k psaní obecní kroniky dostali a jakým způsobem je píší. A jistě nás nechají i nahlédnout do zápisů pro budoucí generace.

„Vzhledem k tomu, že meteorologové zatím hlásí na sobotu déšť, nemusí být od věci, schovat se pod rozhlasovou střechu. Nuda určitě nehrozí,“ shrnuje s nadhledem Martin Schuster.

Nezapomeňte v sobotu 27. dubna na Den otevřených dveří v Českém rozhlase České Budějovice mezi 9. a 16. hodinou. Rozhlasáci se těší na viděnou.

Doprovodný program:

Studiový sál
10.00 – 11.30 Doubravanka
12.00 – 13.30 Chansonet
14.00 – 15.30 Rozhlasový swingový orchestr

Činoherní studio
09.30 Beseda o natáčení hlasů jihočeských zvonů s Janem Kopřivou
11.30 Povídání Filipa Černého se spisovatelem a literárním rekordmanem Janem Bauerem
13.30 Listování v kronikách s Petrem Kronikou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…