Český rozhlas České Budějovice připomene padesátiny Jiřího Hájíčka

07.09.2017 16:27

Jihočeský spisovatel, autor románů a povídek Jiří Hájiček oslaví v pondělí 11. září 2017 své padesáté narozeniny. Mezi gratulanty nebude chybět Český rozhlas České Budějovice, který mu věnuje velkou část svého programu v neděli 10. září. Odvysíláme exkluzivní živý rozhovor s jubilantem a patřit mu budou i další nedělní pořady.

Český rozhlas České Budějovice připomene padesátiny Jiřího Hájíčka
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas České Budějovice připravil pro oslavence dárek. Hodinový rozhovor s Jiřím Hájíčkem, který na jihočeské frekvenci 106,4 FM začne v neděli krátce po 14. hodině, bude doprovázen jeho oblíbenými písničkami. Posluchači poznají osobnost oceňovaného spisovatele i z doposud neznámé hudební stránky.

Budějovický rodák Jiří Hájíček je známý především díky románům Selský baroko a Rybí krev, které byly oceněny prestižní literární cenou Magnesia Litera. V roce 2016 završil volnou venkovskou trilogii románem Dešťová hůl. Ve svých knihách reflektuje především prostředí jihočeského venkova a bezesporu patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelům.

Z románu Dešťová hůl přímo kape sychravý podzim

Nejnovější román Jiřího Hájíčka Dešťová hůl v literární rubrice O Knihách s knihovnicí přiblíží Eva Měřínská z táborské městské knihovny. „Mě tam uchvacují popisy bytu, ve kterém se svou přítelkyní žije hlavní hrdina. Ze scén, které se v něm odehrávají, lze velmi dobře vyčíst osamělost v krásně zařízených prostorech, kde by jinak mělo štěstí tryskat z každého rohu,“ říká.

Mimořádnost Hájíčkovy tvorby tkví v brilantním navození atmosféry a skvělých popisech reality, kterou znají i jeho čtenáři. „Třeba v románu Selský baroko ze stránek úplně žhnulo horké léto, v Dešťové holi zase z knihy přímo kape sychravý podzim,“ popisuje Eva Měřínská v rubrice O knihách s knihovnicí, kterou uslyšíte v neděli v 8.35 hodin.

Po stopách Rybí krve v okolí Temelína

Magazín Vltavín po 9. hodině posluchače provede po stopách Hájíčkova románu Rybí krev. Jeho zásadní část se odehrává na přelomu 80. a 90. let minulého století v jihočeské vesnici nedaleko Temelína. Výstavba jaderné elektrárny v době černobylské tragédie, vysídlování regionu a neshody v rodině hlavní hrdinky, to jsou témata této knihy.

Reportér Zdeněk Zajíček se vypravil s osmdesátiletou Marií Polákovou do okolí Jaderné elektrárny Temelín a společně navštívili místa zaniklých vesnic, které musely ustoupit výstavbě

elektrárny. Marie Poláková pochází z dnes už neexistující obce Temelínec a je pamětnicí dob, kdy lidé museli své domovy opustit. Podíváme se tak do kraje, kde se odehrává román Rybí krev.

Čteme Jiřího Hájíčka

Četba na neděli po 13. hodině také nesmí opominout dílo Jiřího Hájíčka. Dramaturgyně Martina Toušková vybrala rozhlasovou povídku Příběh milovnice koňakových špiček. Toto téměř detektivní vyprávění pochází ze sbírky Dřevěný nůž.

Pro Český rozhlas ji připravil Petr Hanuška, režíroval Michal Bureš a účinkují Jiřina Barášová a Radko Choc. Cenou v navazující soutěži pro posluchače bude autorem podepsaný výtisk knihy Dešťová hůl.

Den s Jiřím Hájíčkem si užijte na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice v neděli 10. září. Poslouchat můžete na 106,4 FM nebo prostřednictvím webu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …