Český rozhlas Jazz ocenil jazzová alba roku, boduje Dorůžka

07.04.2017 13:19

Za nejlepší jazzovou nahrávku uplynulého roku označila stanice Český rozhlas Jazz album kytaristy Davida Dorůžky. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá rozhlas už čtvrtým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek.

Český rozhlas Jazz ocenil jazzová alba roku, boduje Dorůžka
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Snažíme se upozornit na mimořádné úspěchy českého jazzu,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz, „loni v Česku vyšlo dosud nejvíce jazzových alb v novodobé historii, konkrétně 45, a byla by škoda na ně zapomenout,“ dodává.  

Panel deseti jazzových publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2016 jednoznačně zvolil album Autumn Tales kytaristy Davida Dorůžky. „V jeho případě se devět let čekání na novou autorskou desku zajisté vyplatilo a výsledek mnohé překvapil ani ne tak samozřejmou precizností, jako spíše neortodoxnějším zvukem a dobrodružnějším přístupem. Pokud rekapitulujeme jazzový rok 2016, jeho desku Autumn Tales zkrátka nelze pominout,“ říká k ocenění Vidomus. Na dalších místech se umístila alba skupiny Vertigo a kytaristy Viléma Spilky.

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi. V seznamu vydaných desek lze opět vysledovat několik výrazných trendů: přetrvává silné zastoupení kvalitního jazzového mainstreamu (alba Milana Svobody, Ondřeje Štveráčka, Najponka, Otto Hejnice), zároveň však není nouze o pozoruhodné nové koncepty se zásadním autorským vkladem, které zaslouženě budí pozornost. „Výrazná je role mladší a střední generace jazzových skladatelů,“ upřesňuje dramaturg ČRo Jazz.

Dvaatřicetistránkovou brožuru distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových festivalech a ve většině jazzových klubů, posluchači si ji mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde. O tištěné vydání si mohou napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Česká jazzová sklizeň 2016 – nejvýše hodnocená alba

1. místo: David Dorůžka – Autumn Tales
2. místo: Vertigo – Nononononininini
3. místo: Vilém Spilka Quartet – Podvod

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…