Český rozhlas Jazz vybral nejlepší jazzová alba roku 2015

25.02.2016 15:32

Český rozhlas Jazz vydal katalog všech českých jazzových alb, která vyšla v roce 2015. Zároveň vyhlásil výsledky ankety jazzových odborníků, kteří za nejlepší loňské album zvolili bigbandovou nahrávku Concept Art Orchestra.

Český rozhlas Jazz vybral nejlepší jazzová alba roku 2015
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Českému jazzu se daří,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz, „Stížnosti na stav scény zde byly a budou, nicméně je třeba vidět i druhou stranu mince: neutuchající zájem mladšího publika, znatelný vliv nové generace hudebníků se zkušenostmi ze zahraničních škol       a v roce 2015 nepochybně inspirativní vklad nových jazzových skladatelů,“ vysvětluje dále. Tento trend dle něj ilustruje i vítěz ankety jazzových odborníků – album bigbandu Concept Art Orchestra (Prague Six), které představuje šestici mladých jazzových skladatelů pod vedením Štěpánky Balcarové.

Anketu i katalog Česká jazzová sklizeň vydává stanice ČRo Jazz v tištěné nebo elektronické podobě už třetím rokem. „Loni jsme s touto brožurou zaznamenali velký úspěch u jazzových příznivců. I letos ji mohou získat zdarma v každém dobrém jazzovém klubu, případně si o něj napsat,“ dodává Vidomus.

Podle dramaturga pohled do katalogu Česká jazzová sklizeň 2015 skýtá důvod k mírnému optimismu. „Napočítali jsme 38 vydaných desek českého jazzu, což je sice o pár položek méně než loni, nicméně bez ohledu na čísla zde najdeme skutečně originální příspěvky k současné podobě žánru,“ říká Vidomus. Má za to, že lze vysledovat i několik širších trendů: oživení zájmu nové skladatelské generace o bigbandy, prozkoumávání vod volné improvizace i možností malých, spíše komorních sestav.

Česká jazzová sklizeň není jen anketou a katalogem, ale i pokusem o podrobnější zmapování jazzové scény. I letos je její součástí aktualizovaná databáze jazzových klubů, festivalů, jazzových škol či skladatelských soutěží. „Je to zkrátka něco, co českému posluchači dosud chybělo – vše o českém jazzovém dění na jednom místě,“ říká Vidomus.

Dvaatřicetistránkovou brožuru distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových festivalech a ve většině jazzových klubů, posluchači si ji mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde.

Česká jazzová sklizeň 2015 – nejvýše hodnocená alba:

1. místo: Concept Art Orchestra – The Prague Six
2. místo: Najponk / Mraz / Fishwick – Final Touch of Jazz; Luboš Soukup & Points Septet
3. místo: Matej Benko – Planety; Liška / Malina / Nejtek – Fragile Bliss; Hrubý / Nejtek / Honzák / Šoltis – Phoenix a Euroradio Jazz Orchestra – In Prague

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…