Český rozhlas: Meteor slaví 50 let

01.10.2013 19:00

V pátek 27. září v 17:30 hodin uplynulo přesně padesát let od okamžiku, kdy se v éteru poprvé ozvala znělka pořadu Meteor. Od té doby si vědecko-populární magazín našel cestu do domovů mnoha posluchačů a bezesporu inspiroval mnoho dětí, z nichž se později stali vědci.

Český rozhlas: Meteor slaví 50 let
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas si toto výročí připomíná výstavou fotografií Khalila Baalbakiho „Budoucnost začíná teď aneb takhle vědce neznáte“ a propagační kampaní, která probíhá od 23. září ve vybraných periodikách a od 1. října také ve vysílání TV Barrandov.

„To, jak prezentujeme vědu dnes, se odrazí v tom, jaký bude za deset, patnáct let zájem o povolání vědce. V každém okamžiku jsme na rozcestí, které buď vede k povrchnímu přejímání zpráv, anebo ke komentovanému seznamování se světem, k němuž je věda klíčem. To je současnost i budoucnost, které Meteor propojuje,“ říká Marek Janáč, autor pořadu.

Netradiční výstava představuje padesát významných vědců, kteří spolupracují dodnes s pořadem Meteor. Záměrem tvůrců je představit je jinak, než jak jsou známí z vysílání.

U každé osobnosti proto velkoformátový snímek, který s vtipem a nadsázkou ilustruje povolání snímané osobnosti, doplňují fotografie z jejich osobního života na téma: „Co jsem dělal v letech, kdy bylo Meteoru 0, 10, 20, 30 a 40 let (1963, 73, 83, 93, 2003)“. Základní myšlenkou je připomenout, že vědci jsou také lidé, a že bez nich by Meteor nikdy nemohl být tím, čím je.

Slavnostní vernisáž výstavy se uskutečnila v pátek 27. září od 17:30 hod. ve Studiu 1 na Vinohradské 12 za účasti mnoha známých osobností. Slavnostní slovo přednesl prostřednictvím televizní zdravice prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR, zlatým okamžikem večera pak bylo předání ceny dr. Jiřímu Grygarovi za nejdelší spolupráci s pořadem. Zlaté plnicí pero mu předali zakladatel Meteoru Josef Kleibl a současný autor pořadu Marek Janáč. 

Posluchači a široká veřejnost mohou výstavu v historické budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici č. 12 v Praze navštívit zdarma, sedm dní v týdnu, a to až do 27. října, kdy se vydá do regionů.

Meteor je populárně-vědecký magazín pro ty, kteří mají přemýšlivý vztah k přírodě, k vesmíru a k poslání člověka - pořad pro mladé věkem i duchem. Tedy ty, kdo se rádi pouští do světa fantazie proto, aby poznali víc. Meteor přináší každý týden reportáže, rozhovory a dokumenty o všem, co stojí za to vědět. 

Pořad spolupracuje s předními odborníky ve svém oboru a zdatnými popularizátory vědy, jakými jsou Helena Ilnerová, Jaroslav Petr, František Koukolík, Blanka Říhová, Václav Pačes, Jiří Grygar a mnozí další. Mikrofony Meteoru jsou v poslední době stále častěji přímo u vědeckých objevů či výzkumu, které se následně dostanou na stránky prestižních světových vědeckých časopisů.

Více informací o pořadu Meteor naleznete na meteor.rozhlas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …