Český rozhlas: (Nejen) Summertime! SOČR, excelentní sólisté a Wayne Marshall

10.02.2019 8:29

Na 16. února pro Vás připravil Symfonický orchestr Českého rozhlasu fantastický projekt – koncertní provedení Gershwinovy opery Porgy & Bess. Ve Dvořákově síni Rudolfina oceníte v sobotním večeru čtveřici nanejvýš povolaných pěvců. Inspirovaný výkon nesporně podají také členové Pražského filharmonického sboru. V čele interpretů stane přední britský dirigent, klavírista a varhaník Wayne Marshall.

Český rozhlas: (Nejen) Summertime! SOČR, excelentní sólisté a Wayne Marshall
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Pro nás, současníky, je opera Porgy & Bess z roku 1935 synonymem strhujícího opusu na pomezí blues, hudby jazzové i klasické. Přitom v době svého prvního uvedení se dílo nedočkalo zrovna vlídného přijetí. Spojené státy prožívaly období po hospodářské krizi a sociálně zabarvené téma bylo patrně ze společenského hlediska neúnosně citlivé, podobně jako nezbytnost angažovat operně školené Afroameričany. Dnes se jedná o klasickou a snad nejhranější americkou operu.

Návštěvníci koncertu rozhlasových symfoniků se v příběhu o lásce žebráka Porgyho k dívce Bess setkají se čtveřicí vynikajících sólistů, kteří dané party zpívali na elitních pódiích a při opravdu vrcholných příležitostech. Společně s rozhlasovými symfoniky a Pražským filharmonickým sborem nám jistě dokážou působivě přiblížit osudy titulních postav, ale i Sereny, Clary či Crowna a přenést nás tak do atmosféry života ve slumech Charlestonu, v komunitě kreolsky mluvících Afroameričanů, do prostředí, které inspirovalo autora předlohy Edwin DuBose Heyward k sepsání románu Porgy (1925).

Garantem autentického provedení bude Wayne Marshall, v současnosti šéfdirigent Orchestru Západoněmeckého rozhlasu v Kolíně nad Rýnem, oceňovaný interpret Gershwina, Bernsteina a dalších amerických skladatelů 20. století. Operu Porgy a Bess provedl mj. s Islandským symfonickým orchestrem, Královským stockholmským filharmonickým orchestrem a orchestrem Maggio Musicale, s Národním orchestrem v Lille, filharmonickými orchestry ve Štrasburku, Drážďanech, Lucemburku, Londýně, Štrasburku a s lipským Gewandhausorchestrem. Titul dirigoval také na festivalu BBC Proms, v roce oslav 100. výročí narození George Gershwina (1998, Royal Albert Hall). Za zmínku rozhodně stojí i jeho dosud poslední varhanní CD „Gershwin and Bernstein Improvised“, které sklidilo mnoho vynikajících recenzí.

Posluchači jsou zváni od 18 hodin do Dvořákovy síně Rudolfina, kde se uskuteční setkání s dirigentem Waynem Marshallem a dalšími hosty.

Program:
George Gershwin (1898-1937): Porgy & Bess
(koncertní verze opery)

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Wayne Marshall – dirigent
Angela Renée Simpson – soprán, Indira Mahajan – soprán (Bess, Serena a Clara) Ronald Samm – tenor, Kevin Short – basbaryton (Porgy, Crown a Sportin´ Life)
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek – sbormistr

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, SOBOTA 16. ÚNORA V 19.30 HODIN
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…