Český rozhlas: Nejlepší soubory a orchestry mladých vystoupí na Žofíně

26.10.2016 14:06

Ve Velkém sále pražského Žofína vystoupí 9. listopadu od 19.00 hodin nejlepší tuzemské soubory a orchestry mladých hudebníků, vítězové Národní rozhlasové soutěže mladých orchestrů a souborů Concerto Bohemia, kterou každoročně pořádá Český rozhlas. Na koncertu soutěže, která letos slaví 25 let své existence, zazní skladby z téměř všech období hudební historie od renesance až po současnost.

Český rozhlas: Nejlepší soubory a orchestry mladých vystoupí na Žofíně
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Vítězové soutěže budou své výkony obhajovat nejen před publikem, ale také před rozhlasovými mikrofony a kamerami. Koncert nabídne ve svém vysílání již tradičně stanice Vltava. Zazní díla Benjamina Brittena, Georga Friedricha Händela, ale také Miltona Agera, Nicka LaRoccy či japonského skladatele Akiry Ifukubeho. Zahrají soubory Brass Banda (Kyjov), Krumlovští pištci (Český Krumlov), Musica per gaudium (Česká Skalice), Smyčcový orchestr Pražské konzervatoře (Praha), Aries (Liberec), Barokní soubor Pražské konzervatoře (Praha), Sarabanda (Rychnov nad Kněžnou), Dixieland Jazzsle (Krnov) a Prague Conservatory Modern (Praha).

„Už celé čtvrtstoletí pomáhá Český rozhlas a jeho soutěž Concerto Bohemia mladým umělcům na hudební výsluní. Každý rok se těším na okamžik, kdy se na podiu krásného sálu pražského Žofína představí mladí hudebníci, aby ze sebe vydali to nejlepší. Vědomí toho, že se jim díky rozhlasové soutěži otevírá brána do hudebního světa, mě naplňuje radostí, potěšením a hrdostí,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Do 25. ročníku Národní rozhlasové soutěže mladých orchestrů a souborů se přihlásilo čtyřiadvacet těles. Do druhého kola se probojovala přesně polovina, ve druhém kole vybrala porota devět nejlepších. Absolutním vítězem se stal orchestr Prague Conservatory Modern v čele s dirigentem Chuheiem Iwasakim. Cenu poroty získal soubor Sarabanda z Rychnova nad Kněžnou pod vedením Martina Šedy.

„Concerto Bohemia existuje 25 let, a je to lék, který neztrácí účinnost. Mladý člověk, který se zapojí do uměleckého soutěžení, získá imunitu vůči takovým neduhům jako je povrchnost, sebestřednost, plýtvání časem, lenost a nezdravé sebevědomí. A ještě si k tomu zahraje skvělou muziku,“ uvedl šéfproducent Hudební tvorby ČRo Lukáš Hurník.

Soutěž vznikla roku 1992 v Praze, v hudební redakci pro děti a mládež. Za pětadvacet let se jí zúčastnilo na 300 českých, moravských a slezských orchestrů a ve dvou ročnících zkušebně i orchestr slovenský a rakouský, v nichž celkem hrálo kolem 10 000 hudebníků. Ve fonotéce Českého rozhlasu je zaznamenáno v provedení nejlepších účastníků téměř 1 000 profesionálních rozhlasových nahrávek.

Akci podporuje Nadace Život Umělce. Více informací o soutěži a koncertech je možné najít ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…