Český rozhlas: Rádio Retro připomene sedmičky před osmičkami

01.03.2017 12:20

Další tematický digitální stream Českého rozhlasu uvádí od středy 1. března nahrávky z let končících sedmičkou a ukazuje tak, jaké to bylo v naší zemi pouhý rok před některým z historických přelomových letopočtů s osmičkou na konci a že leccos bylo už předem zřetelné. Rádio Retro najdete na webu rozhlas.cz, na satelitu nebo v síti pozemního digitálního vysílání DAB.

Český rozhlas: Rádio Retro připomene sedmičky před osmičkami
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Ve 28 hodinách historických dokumentů lze nalézt roky 1937 s hlasem Edvarda Beneše, Petra Zenkla nebo vrátného univerzitní knihovny pana Tulacha a jeho vzpomínku, jak nosil knihy prof. Masarykovi. Dále tu jsou letopočty 1947 s hlasem Jana Masaryka, 1967 s ukázkou kritiky poměrů v průmyslu či rok 1987, ze kterého se ozývá kritický projev Miloše Kopeckého na sjezdu dramatických umělců nebo záznam přímého přenosu setkání Michaila Gorbačova s Ronaldem Reaganem.

„Ale zazní také několik ‚obrázků‘ z roku 1917. Ne že by snad z té doby existovaly zvukové snímky, ale archiváři Eva Ješutová a Tomáš Bělohlávek vyhledali nahrávky, kde se o roce těsně před vznikem Československa hovoří nebo se na něj vzpomíná,“ uvedl Dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý, se kterým autentické archivní nahrávky komentuje novinář Vladimír Kučera známý z televizního pořadu Historie.cs.

Při poslechu Rádia Retro se mohou posluchači přesvědčit, že zlomové okamžiky našich moderních dějin se nestaly ze dne na den, že se společnost proměňovala vždy o něco dříve a magický osmičkový rok už byl jen přirozeným vyústěním. A protože vysílání rozhlasu je vždy zákonitým obrazem doby, jejího myšlení a posunů, jsou historické rozhlasové nahrávky uváděné navíc v plném rozsahu unikátním svědectvím, které Český rozhlas také touto cestou zpřístupňuje posluchačům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…