Český rozhlas: Světlo přátelství z Betléma

18.12.2015 17:43

Betlémské světlo si už po sedmadvacáté odnesou obyvatelé Jihočeského kraje do svých domovů. Slavnostní předání „Světla přátelství“ je připraveno na úterý 22. prosince v 15.30 v katedrálním kostele sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Český rozhlas: Světlo přátelství z Betléma
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Se souborem adventních písní vystoupí dětský pěvecký sbor Jitřenka pod vedením sbormistryně Elvíry Gadžijeva. Lampičky a svíčky si vezměte s sebou.

Přímý přenos z události uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, 103,9 MHz pro Táborsko a 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko. Slavností bude provázet diváky i posluchače redaktor Filip Černý.

Až do Štědrého dne si potom každý může Světlo z Betléma, které si lidé po celém světě předávají jako důkaz dobré vůle, odnést z katedrálního kostela sv. Mikuláše a z recepce Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů 1. Do jižních Čech Betlémské světlo doputuje v pondělí 21. prosince ve večerních hodinách ze slavnostního předání v ORF v Linci.

Plamen, symbolicky zažehnutý v Betlémě na místě narození Ježíše Krista, přivezou zástupci Českého rozhlasu České Budějovice spolu s dětmi ze ZŠ Nerudova v Českých Budějovicích.

Historie

Myšlenka Betlémského světla vznikla v roce 1986 ve studiu hornorakouského ORF v Linci. Plamínek, zažehnutý v místě narození Ježíše Krista v Betlémě, nazvaný Světlo přátelství, putuje z Izraele letecky ve speciálním bezpečnostním obalu do Lince, odkud se předává do dalších zemí světa. Každoročně Světlo přátelství slavnostně přebírá Český rozhlas České Budějovice a přiváží jej do České republiky. Betlémské světlo se na Štědrý den rozhoří v téměř 30 evropských zemích. Je ohromující, jak člověk 21. století, který je schopen domluvit se v téže minutě s opačnou stranou zeměkoule, opatruje symbolický plamínek, hřeje jej v dlani a strachuje se, aby cestou nezhasl a nepřetrhl tak řetěz vzájemného lidského pochopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…