Český rozhlas: Třetí série projektu Digitální spisovatel. Umělá inteligence pokračuje v tvorbě

08.04.2023 7:44 | Tisková zpráva

Český rozhlas představuje již třetí sérii unikátního projektu Digitální spisovatel, kterou napsala umělá inteligence založená na jazykovém modelu GPT4. Na audioportálu i v mobilní aplikaci mujRozhlas.cz si lze poslechnout nejenom povídky, ale nově také dvě fiktivní rozhlasové reportáže v podání moderátora Jana Pokorného nebo fiktivní true crime podcast.

Český rozhlas: Třetí série projektu Digitální spisovatel. Umělá inteligence pokračuje v tvorbě
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Projekt Českého rozhlasu Digitální spisovatel se neustále rozvíjí. Ve třetí sérii si tak příznivci umělé inteligence mohou nejen poslechnout příběhy, stejně jako tomu bylo u minulých řad, ale také prozkoumat možnosti algoritmu ve vztahu k rozhlasové práci. Projekt nabízí i fiktivní rozhlasovou reportáž o šokující události na Karlově mostě nebo vůbec první uměle generovaný tru crime podcast Rozluštěné záhady. Kromě toho se připravuje imaginární sportovní reportáž Petra Kadeřábka a Lukáše Michalíka.

Proces tvorby se lišil u všech sérií Digitálního spisovatele. U třetí série dostala GPT4 úkol, systém ho splnil a pak bylo potřeba zrevidovat text a popřípadě zkontrolovat úkol. „Třeba u povídky Ztracený portrét jsem zadala úkol „napiš hororový příběh se zvratem na konci“. Napsal jich několik a já vybrala ten, který mi přišel nejzajímavější. Pak jsme povídku obsadili, nahráli a opatřili sound designem. Tento proces byl podobný u všech epizod Digitálního spisovatele 3. Rozdíl byl vždy v prvotním zadaném úkolu,“ uvedla šéfproducentka Českého rozhlasu Anna Vošalíková.

V rámci audioplatformy mujRozhlas.cz, pro kterou vznikl v roce 2020 projekt Digitální spisovatel, používá Český rozhlas umělou inteligenci a strojové učení pro automatické zpracování vysílání a další technologické nástroje.

Zatímco v první řadě umělá inteligence tvořila povídky sama, ve druhé sérii projektu, která vyšla o rok později, s ní spolupracovali čeští autoři. Úspěch měla například povídka Ondřeje Neffa Noc v hotelu Chaos nebo detektivka Poslední Revolver: Příběh posledního Revolvera od Pavla Bareše. Velký zájem byl i o rozhovory s autory, kteří popisovali svou jedinečnou spolupráci s umělou inteligencí.


Povídky i reportáže třetí série, včetně předchozích řad Digitálního spisovatele, jsou k poslechu na audioportále mujRozhlas a v jeho mobilní aplikaci. Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…