Český rozhlas: Tři autoři, tři tvůrčí týmy, tři rozhlasové inscenace ve třech týdnech

08.10.2015 10:00

To je nový projekt Bleskový Kabinet, který se připravuje pro Český rozhlas Vltava. První inscenaci uslyšíte na Vltavě už v pátek 9. 10. od 9.30 hodin!

Český rozhlas: Tři autoři, tři tvůrčí týmy, tři rozhlasové inscenace ve třech týdnech
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Příprava původní rozhlasové hry je obvykle běh na dlouhou trať. Vznik textu, dramaturgická i realizační příprava, samotné natáčení, nahrávání hudby, postprodukce, samotné zařazení do vysílání – tento proces často trvá třeba i jeden rok. V projektu Bleskový Kabinet se tvůrci rozhodli obsáhnout celý tento proces v jediném týdnu. A to hned třikrát po sobě!

První z tvůrčích týmů (pod vedením režiséra Petra Vodičky) začal svou práci na nové rozhlasové inscenaci v pátek 2. října pročtením ranního tisku, ve kterém si vybral pro sebe nejinspirativnější článek. Právě ten se stal tématem budoucí inscenace. Přes víkend na základě zvoleného článku vznikl text. „Nakonec jsme s režisérem a dramatikem Petrem Vodičkou vybrali článek z deníku Právo nazvaný ´Serena ztratila motivaci. Ukončila sezónu´. Vrcholová sportovkyně, která nečekaně prohraje několik zápasů a na okamžik se zhroutí, i tenisové prostředí obecně včetně charakteristických zvuků, které občas tenistky při zápasech vydávají, byly nakonec velkou inspirací nejen pro herce, ale i pro hudební a zvukový design,“ dodává dramaturgyně Kateřina Rathouská.

V pondělí pak proběhlo samotné natáčení za účasti Oldřicha Vlacha, Terezy Hofové, Kajetána Písařovice nebo Marka Němce. “Bylo vtipné přijít do rozhlasu – do oázy klidu, kde měli produkční i režisér najednou mírně šílený výraz, jako by se řítili dvousetkilometrovou rychlostí. Pro herce je práce na poslední chvíli výzva, ten je většinou v klidu, ale takhle rozvibrovaný tvůrčí tým – to bylo velmi vtipné pozorovat,“ komentuje s úsměvem Marek Němec.

Finální podobu krátké rozhlasové hry s názvem Siréna aneb Odkud se bere ten strašný řev? diváci uslyší už v pátek 9.10. dopoledním pořadu Kabinet na stanici Vltava. Tedy přesně za týden od prvního otevření novin! A v tu chvíli přebírá štafetu další tvůrčí tým, který se noří do stránek pátečního tisku a vstupuje do stejného procesu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…