Český rozhlas: Unikátní vysílání dlouhých vln z Topolné pokračuje

27.02.2014 16:50

Český rozhlas Radiožurnál bude i po 28. únoru letošního roku vysílat z vysílače Topolná na dlouhých vlnách. Zástupci Českého rozhlasu a Českých Radiokomunikací dnes podepsali smlouvy o prodloužení provozu vysílače, a to na další tři roky.

Český rozhlas: Unikátní vysílání dlouhých vln z Topolné pokračuje
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Dohodou s Českými Radiokomunikacemi bude zajištěna vyšší efektivita provozu vysílače a nastaveny celkově výhodnější podmínky pro Český rozhlas. Zároveň zůstává zachována možnost příjmu signálu Českého rozhlasu i pro ty lokality, kde profil terénu ztěžuje příjem v jiných kmitočtových pásmech,“ popisuje parametry nové dohody Michal Koliandr, náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Českého rozhlasu.

„Obsahem dohody s Českým rozhlasem není jen zachování, ale také další rozvoj vysílače v Topolné. Plánujeme především náhradu současného vysílače vysílačem nové generace s výrazně vyšší účinností provozu. Ten nám umožní nákladově efektivní řešení téměř celoplošné sítě s využitím výhodných vlastností šíření v dlouhovlnném pásmu. Bez inovativního přístupu obou společností by byl 28. únor 2014 posledním dnem vysílání na dlouhé vlně v České republice, jsem proto velmi rád, že jsme společně s Českým rozhlasem našli řešení pro udržení tohoto způsobu vysílání Radiožurnálu,“ říká generální ředitel Českých Radiokomunikací Michal Čupa.

Výměna stávajícího vysílače proběhne ve dvou etapách. V první etapě dojde pouze k úpravě jeho technických parametrů, ve druhé pak k jeho plnému nahrazení vysílačem s vyšší efektivitou o výkonu 50 kW. Zachování vysílání na kmitočtu 270 kHz umožní pokrývat téměř celé území České republiky z jediného vysílače.

Vysílač Topolná

Topolná je dlouhovlnný vysílač, sloužící pro šíření rozhlasového vysílání. Oficiálně byl spuštěn v roce 1952, postupně na něm vysílala stanice Československo I. a Hvězda, od roku 1989 je pak jeho prostřednictvím šířen signál Radiožurnálu. Vysílač tvoří dva 270 metrů vysoké vysílače s maximálním výkonem 1500 kW, Český rozhlas Radiožurnál je vysílán s výkonem 650 kW. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec