Český rozhlas Vltava dává na web osm povídek Směšných lásek Milana Kundery

31.03.2014 16:10

Český rozhlas Vltava připravil pro posluchače při příležitosti životního jubilea spisovatele Milana Kundery speciální nabídku ve vysílání i na svém webu. 1. dubna ve 22.10 uvede povídku Zlaté jablko věčné touhy v podání samotného autora a následně umístí celkem osm povídek ze souboru Směšné lásky na dva týdny na web stanice Vltava do rubriky Hry a četba. Posluchači zde najdou dokonce povídku Já truchlivý Bůh, kterou Kundera v poslední knižní verzi Směšných lásek vyřadil, uvolnil ji pouze pro rozhlas.

Český rozhlas Vltava dává na web osm povídek Směšných lásek Milana Kundery
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Směšné lásky dnes Milan Kundera považuje za počátek svého díla. „... bylo to v roce 1958, bylo mi devětadvacet let, dřel jsem se už druhý rok na hře Majitelé klíčů, a najednou, abych si oddechl, napsal jsem během jednoho či dvou dnů první povídku svého života, Já truchlivý Bůh. Nádherně jsem se u toho bavil a vůbec jsem neměl pocit dřiny“, řekl v telefonickém rozhovoru Milan Kundera, když v roce 2008 komentoval ještě teplé snímky rozhlasových Směšných lásek. Tak jednoduše se před 56 lety zrodil tehdy české, dnes světové literatuře prozaik a romanopisec Milan Kundera. 

Vltava dává k dispozici osm povídek ze souboru Směšné lásky - Nikdo se nebude smát, Falešný autostop, Eduard a Bůh, Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým, Symposion, Doktor Havel po dvaceti letech, Zlaté jablko věčné touhy a Já truchlivý Bůh, v interpretaci Igora Bareše, Antonína Přidala a dalších skvělých herců.

Podoba Směšných lásek, Kunderova opusu jedna, se postupně měnila. „Z původních desíti povídek autor vyřadil tři – mezi nimi i tu, jíž před šestapadesáti lety začal jeho přerod v romanopisce: Já truchlivý Bůh. Chyběla i v definitivní knižní podobě Směšných lásek. Jsme proto Milanu Kunderovi vděčni, že právě tuto povídku k rozhlasovému ztvárnění uvolnil,“ říká Tomáš Sedláček, slovesný dramaturg Českého rozhlasu Brno, který stál za natáčením celého povídkového souboru. Rozhlasové Směšné lásky jsou tak o jednu povídku bohatší než jejich poslední, autorem vytvořená, knižní verze. 

Více o rozhlasových Směšných láskách naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…