Český rozhlas Vltava zve na Zvukovou sprchu Williama Shakespearea

18.04.2016 18:36

Český rozhlas Vltava připravil k výročí úmrtí Williama Shakespeara rozsáhlý projekt Shakespeare 400, který 23. dubna vyvrcholí ve vysílání premiérou nové inscenace Snu noci svatojánské, v Café NONA setkáním se shakespearovskými tvůrci a na piazzetě Národního divadla Zvukovou sprchou Williama S. a instalací Světla noci Shakespearovské. Webová stránka vltava.rozhlas.cz/shakespeare nabídne nejslavnější hry v rozhlasové podobě, Sonety, cyklus Martina Hilského Divadlo svět a další shakespearovská audia.

Český rozhlas Vltava zve na Zvukovou sprchu Williama Shakespearea
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Stanice Vltava letos připomíná 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara desítkami pořadů, které se prolínají celým jejím programem. „Shakespeare je dnes a věřím, že ještě dlouho bude, nejhranějším dramatikem. Ani po 400 letech se nikdo lepší neobjevil. V duchu slavného citátu Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci, jsme pro naše posluchače připravili několik nerozhlasových hrátek“ říká Martin Velíšek, dramaturg stanice Vltava. Od 20. dubna se tak mohou na  piazzetě Národního divadla lidé nechat opláchnout Zvukovou sprchou Williama S. Stačí najít paprsek zvukového laseru, který vysílá úryvky ze Shakespearových her. Návštěvníci Café NONA budou mít možnost nahrát svou interpretaci nejslavnějších Shakespearovských citátů. Ty si sami vyberou nebo si ho nechají vybrat štěstěnou v přiloženém osudí. Nejlepší, takto získaná  audio-selfie, budou umístěna na web vltava.rozhlas.cz/shakespeare. V den výročí 23. dubna ve 22 hodin zve Vltava všechny milovníky velkého alžbětince k spoluvytvoření instalace Světla noci shakespearovské na piazzetě Národního divadla.

23. duben 1616 spojil dnem úmrtí  dva renesanční velikány - Williama Shakespearea a Miguela de Cervantese y Saavedru. Dopolední program věnuje Vltava Cervantesovi, odpoledne zve k přijímačům a do Café NONA všechny, kdo spolu se Shakespearem věří, že „smyslem divadla je nastavovat zrcadlo životu.“

Od 14.00 hodin se kavárna stane fórem s živým vysíláním, kam moderátor Karel Kratochvíl pozval současné inscenátory a znalce her Williama Shakespeara. Návštěvníci se mohou setkat s teatrologem a divadelním kritikem Vladimírem Justem nebo dramatikem Janem Vedralem. Přivítáme také baletní pár představení Romeo a Julie nebo zpěvačku Juwenu Jenkins, která bude v Národním vystupovat v červnové premiéře Snu čarovné noci.

V 15.30 bude v programu vysílání stanice Vltava následovat premiéra nové inscenace hry Sen noci svatojánské. Ta se v rozhlase objevuje po více než šedesáti letec a opět v hvězdném obsazení. Mezi účinkujícími je část souboru Dejvického divadla, v překvapivých rolích se představí rozhlasoví bardi Josef Somr, Viktor Preiss a Jaroslav Kepka a přední herci dalších generací – např. Karel Dobrý, Helena Dvořáková a Jan Vondráček.

Živým vysíláním se do Café NONA vrátí Vltava ještě dvakrát - v 17 hodin ve Slovu o divadle  a ve 23.30 ve speciálním vysílání Noční Čajovny Kateřiny Rathouské. Jejími hosty budou další shakespearovští tvůrci -  dvojice režisérů SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), dramaturgyně Dejvického divadla Eva Suková, umělecký šéf Klicperova divadla David Drábek a umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar.

Kromě slovesných pořadů připravila stanice Vltava také bohatou nabídku hudební. V návaznosti na odpolední uvedení hry Sen noci svatojánské Williama Shakespeara Vltava mj. vysílá od 19.30 hodin stejnojmennou operu Benjamina Brittena. Její libreto je zkrácenou verzí Shakespearovy předlohy. Vznikne tak jedinečná možnost bezprostředního porovnání divadelní hry a její operní verze od jednoho z největších skladatelů 20. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…