Český rozhlas: Zemřel Otakar Bílek, režisér více než stovky rozhlasových činoher

17.08.2016 8:46

Český rozhlas České Budějovice v sobotu 20. srpna po 18. hodině zavzpomíná na rozhlasového režiséra Otakara Bílka, který zemřel v pátek 12. srpna 2016 ve věku 84 let. Jeho osobnost v archivním pořadu připomene Aleš Vrzák, někdejší českobudějovický kolega a současný šéfrežisér Českého rozhlasu.

Český rozhlas: Zemřel Otakar Bílek, režisér více než stovky rozhlasových činoher
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Otakar Bílek nastoupil do českobudějovického studia Československého rozhlasu v roce 1951 jako asistent režiséra. Už v roce 1953 natáčí svoji první činohru pro redakci dětí a mládeže v Praze (Modrý křižník). V šedesátých letech, v době určitého politického uvolnění se v českobudějovickém studiu natáčí jedna činohra za druhou. Umožňovala to jednak znamenitá rozhlasová profesionalita herců Jihočeského divadla, jednak i zájem pražských dramaturgií Československého rozhlasu. Dnes už je téměř nepředstavitelné, kolik textů musela pražská dramaturgie každý rok připravit pro krajská studia, když jenom v Bílkově režii bylo v období let 1956 až 1970 natočeno přes 100 činoher, a to vedle dalších pořadů literárních, četeb na pokračování aj., určených pro krajové i celostátní vysílání.

21. srpna 1968 byl pro Otakara Bílka sice nezapomenutelný, ale nadlouho bohužel poslední svobodný vysílací týden. Brzy poté - na začátku roku 1970 - se Otakar Bílek dočkal odplaty za aktivní činnost při srpnovém rozhlasovém vysílání: dostal okamžitou výpověď. V následujících letech působil v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou jako odborný pracovník pro mimo výstavní činnost, kde čerpal z rozhlasových zkušeností, ať při audiovizuálních pořadech, či v pořadech pro mládež nebo hudebních pořadech.

Vynucenou rozluku režiséra a rozhlasu zrušil až rok 1989. Otakar Bílek se vrátil na své původní místo režiséra, kde ještě stihl natočit (kromě jiných pořadů) i devět činoher. V roce 1994 odešel do důchodu, ani to však neznamenalo konec jeho působení v rozhlase. Vedle pedagogické činnosti dále pracoval na dílčích režijních a redakčních projektech. Samostatnou kapitolu, ve které naplno zúročuje svoji znalost dřívějších rozhlasových tvůrců, interpretů i jednotlivých slovesných realizací, by program postupné digitalizace rozsáhlého rozhlasového analogového zvukového archivu Českého rozhlasu České Budějovice. I s ohledem na nedobrovolnou dvacetiletou přestávku je to rozhodně úctyhodná stopa v historii nejen regionálního rozhlasového vysílání.

Poslední rozloučení s rozhlasovým režisérem Otakarem Bílkem se uskuteční 19. srpna v 10.30 hodin v obřadní síni budějovického krematoria.

Český rozhlas vyjadřuje upřímnou soustrast všem příbuzným, známým i kolegům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…