Český rozhlas bude pro archivaci historicky cenných záznamů využívat unikátní technologii

25.01.2017 19:15

V dnešní době, kdy se většina dat uchovává v digitální formě, je s ohledem na neprověřenou dlouhodobou životnost digitálních formátů a cloudových platforem nezbytné nacházet nové cesty stabilní archivace cenných historických podkladů a záznamů, aby zůstaly uchovány pro budoucí generace. Český rozhlas se proto rozhodl využít pro archivaci "rodinného stříbra" unikátní technologii Piql, která k ukládání dat využívá černobílý filmový materiál.

Český rozhlas bude pro archivaci historicky cenných záznamů využívat unikátní technologii
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Technologie Piql umožňuje ukládat digitální data v jakémkoliv formátu (od čistě textových dokumentů přes obrazové až po audiovizuální nahrávky). Ta jsou zapsána na černobílý film s vysokým rozlišením, který je následně bezpečně uložen.

"Důvodů, proč jsme se rozhodli tuto technologii pro dlouhodobou archivaci tzv. rodinného stříbra Českého rozhlasu využít, je několik. Jednak jde o materiál, který má prokazatelnou, nikoliv pouze deklarovanou, životnost 100 let. Dalšími důvody jsou nízké náklady na pořízení samotné kopie a téměř nulové náklady na údržbu. Ale hlavní je to, že za nízké náklady vytvoříme identickou kopii záznamů, kterou můžeme uložit mimo hlavní budovu rozhlasu, například do našich regionálních studií, a zajistit tak jejich bezpečné uchování pro budoucí generace i v případě přírodní katastrofy, teroristického útoku nebo jiných situací." vysvětluje Karel Zýka, ředitel Techniky ČRo důvody, pro které se Český rozhlas rozhodl technologii průkopnicky využívat.

Čitelný text se zdrojovými kódy a specifikacemi formátu souboru, který je součástí každé nahrávky na Piql, pak zajistí i ve vzdálené budoucnosti přístup bez ohledu na dostupnost specifických technologií nebo jejich dodavatelů. "Pro obnovu v případě nouze potřebujete pouze zdroj světla, digitální fotoaparát s dostatečným rozlišením a počítač," dodává Katarína Morvai, ředitelka společnosti Bonton a.s., která je autorizovaným dodavatelem technologie pro Českou republiku.

V pilotním projektu bylo zatím technologií Piql uloženo 2300 hodin záznamu, což představuje asi 6 tisíc samostatných záznamů s kapacitou 1TB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…