Český rozhlas chystá nejrozsáhlejší předvolební vysílání v historii

13.09.2013 16:14

Představení volebních lídrů, tematicky zaměřené Speciály Martina Veselovského, diskuse kandidátů na premiéra končící minutu před otevřením volebních místností, kulaté stoly i velké srovnání předvolebních slibů zahrne předvolební vysílání Českého rozhlasu. ČRo Radiožurnál, ČRo Plus a regionální stanice dohromady odvysílají přes 100 hodin speciálních předvolebních pořadů. Prostor ve vysílání dostanou všichni celostátní i krajští lídři všech kandidujících subjektů. Vše podstatné včetně záznamů pořadů najdou posluchači od 24. září i na zvláštním webu www.rozhlas.cz/volby.

Český rozhlas chystá nejrozsáhlejší předvolební vysílání v historii
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Svým rozsahem jde o nejrozsáhlejší předvolební vysílání v historii Českého rozhlasu. Navíc v doslova šibeničních lhůtách, kdy se počty kandidujících subjektů dozvíme až příští týden. Naštěstí jsme celý koncept předvolebního vysílání už delší dobu promýšleli pro řádný termín voleb, takže jsme byli na předčasné volby připraveni,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Český rozhlas nabídne v rámci předvolebního vysílání 7 základních programových řad. Zástupci všech kandidujících subjektů se představí v kulatých stolech, rozhovorech jeden na jednoho i v předtočených vizitkách, kde budou krajští lídři odpovídat na jednotné otázky ve stanoveném časovém limitu. Radiožurnál nabídne projekt Den s lídrem – moderátor a šéfredaktor Jan Pokorný bude vždy po celý den doprovázet lídry nejsilnějších stran a bude průběžně vstupovat do vysílání.

Ani letos nebudou chybět ve vysílání Radiožurnálu předvolební Speciály Martina Veselovského. Mění se ale jejich podoba. „Máme pocit, že dosud využívaný model krajských debat s krajskými lídry se postupně vyčerpal. Jde o celostátní volby, a proto nabídneme celostátní témata. Každá diskuse bude zaměřena na jedno aktuální téma a strany budou moci nominovat svého zástupce, který je na dané téma odborníkem,“ upřesňuje generální ředitel Peter Duhan. Mezi tématy budou například zdravotnictví, ekologie, školství a věda, Evropská unie, vztah k menšinám nebo kultura a církevní restituce.

Novinkou bude závěrečná debata s lídry. Tu Český rozhlas odvysílá v den voleb od 12:30 tak, aby skončila v 13:59 – tedy přesně minutu před otevřením volebních místností. I tuto debatu bude moderovat Martin Veselovský. Speciály Martina Veselovského se budou vysílat přímo z budovy Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech, a to z nedávno zrekonstruovaného studia S1.

Na rozdíl od minulých voleb tentokrát Český rozhlas nebude zadávat vlastní předvolební výzkumy. Účastníky Speciálů Martina Veselovského bude vybírat na základě veřejně dostupných výsledků výzkumů všech agentur, které splní obecná kritéria – například členství v odborném sdružení, zkušenosti s politickými výzkumy, zveřejnění výsledků průzkumu ve zpravodajském servisu ČTK nebo množství dotázaných v daném průzkumu. Detailní pravidla jsou součástí konceptu předvolebního vysílání, který (stejně jako ostatní pravidla a manuály k volebnímu vysílání) bude veřejně dostupný na webu Českého rozhlasu.

„Naší snahou je maximální transparentnost a otevřenost. Součástí této snahy je i losování – pro všechny předvolební pořady určíme pořadí účastníků na základě veřejného losování, které proběhne 20. září,“ dodává Peter Duhan.

Podrobnosti o jednotlivých pořadech, kritériích pro výběr stran i vysílacích časech najdete v přiloženém Konceptu předvolebního vysílání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…