Český rozhlas již po 73. oslovuje dobrovolné dárce krve

10.09.2013 21:47

Ve středu 11. září proběhne další série podporovaných odběrů krve v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem. Myšlenkou dobrovolného dárcovství krve se Český rozhlas snaží oslovit širokou veřejnost a tak podpořit udržitelný růst databáze dárců.

Český rozhlas již po 73. oslovuje dobrovolné dárce krve
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V nadcházejícím termínu podpoří Český rozhlas dárcovství krve již po 73. Neklade si za cíl přivést k odběrům co největší počet dárců v jeden den. Snaží se maximálně spolupracovat se zdravotnickými zařízeními a vycházet vstříc jejich potřebám. Smysl projektu je zejména v šíření osvěty, zprostředkovávání informací a bourání mýtů a obav z odběrů krve. Oslovit se snaží zejména prvodárce.

„Krve není v Česku nedostatek, ale pravidelní dárci stárnou nebo se časem potýkají s nemocemi. I cestování, například o letních prázdninách, může dárce na čas vyřadit z odběrů. Je tedy důležité neustále rozšiřovat databázi o nové dárce. Abychom zajistili dobré hospodaření s krví, dárce si k odběrům zveme podle toho, která krevní skupina je právě zapotřebí a tak potřebujeme mít z čeho vybírat,“ vysvětluje primářka transfuzního oddělení Fakultní nemocnice na Vinohradech MUDr. Jitka Kracíková.

K projektu se tentokrát připojí transfuzní oddělení čtyř pražských nemocnic a dalších dvanáct odběrových míst v regionech ve spolupráci se stanicemi Českého rozhlasu Brno, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava a Plzeň. V Praze budou letos již podruhé odběry probíhat také přímo v budově rozhlasu ve Vinohradské 12.

Patrony projektu jsou známí sportovci, členové Centra sportu Ministerstva vnitra, v čele s Martinou Sáblíkovou, nejúspěšnější českou rychlobruslařkou v historii. Partnerem a soustavným podporovatelem projektu je společnost Albert.

Kromě dárcovství krve Český rozhlas podporuje také dárcovství kostní dřeně ve spolupráci s Českým registrem dárců krvetvorných buněk.   

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, věkový limit pro prvodárce je 60 let. V České republice darují krev 3 lidé ze sta. Přitom každý člověk v průměru za svůj život potřebuje 4krát krevní transfuzi a 12krát preparát vyrobený z krve.  

Veškeré podrobnosti jsou k dispozici na www.darujkrev.rozhlas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…