Český rozhlas mediálně podpoří film o srpnu 68

19.10.2014 8:12

Český rozhlas ve svém vysílání podpoří film Krycí jméno Holec, který se věnuje událostem z ruské okupace Československa v srpnu 1968. Premiéra snímku je naplánovaná na začátek roku 2016. Česko-rakouský projekt vzniká na motivy povídky režiséra Jana Němce Italská spojka, jehož fiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby.

Český rozhlas mediálně podpoří film o srpnu 68
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas hrál důležitou roli ve vypjatých okamžicích historie naší republiky – ať už to bylo v květnu 1945 či v srpnu 1968. I to je jeden z důvodů, proč jsme přivítali možnost spolupracovat s tvůrci filmu. Budeme rádi, když bude počáteční redakční spolupráce završena i oficiálním mediálním partnerstvím. Český rozhlas již v minulosti podpořil jiné zdařilé snímky, například Tobruk, Protektor či Revival,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Při produkci filmu Krycí jméno Holec spojili rovným dílem síly česká produkční společnost Dawson Films a rakouská produkce Novotny & Novotny Filmproduk.on GmbH. Natáčení 250členného filmového štábu pod vedením rakouského režiséra Franze Novotnyho se nedávno uskutečnilo přímo před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze. Filmaři zde rekonstruovali dramatické okamžiky z 21. srpna 1968 a zachytili reakce i odpor Pražanů při prvním dni okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

„Příběh filmu se dotýká skutečných událostí, které propojovaly naše země, na pozadí napínavého dramatu nabízí střet životních postojů Východu a Západu v šedesátých letech. Vypjaté události tu symbolizují období, kdy lidé byli ochotni pro své myšlenky riskovat existenci, možná i život. Jsme proto rádi, že jsme se mohli spojit i s významnými českými partnery – jako je právě Český rozhlas - kteří byli přímo aktivními účastníky událostí doby, v niž se film odehrává,“ řekla producentka Monika Kristlová.

V hlavních rolích filmu se divákům představí Kryštof Hádek a Vica Kerekes. Na plátně se dále objeví David Novotný, Ondřej Brzobohatý, Vilma Cibulková, Jiří Vyorálek či Ondřej Malý. Film vychází ze skutečných událostí. Pod jménem Holec vedla komunistická StB složku Helmuta Zilka, rakouského novináře a pozdějšího ředitele rakouské televizní stanice a starosty Vídně. Ten v roce 1968 začal vysílat rozhovory z komunistického Československa, což mu přineslo kariérní vzestup, ale i zájem StB. Jeho osudy se propojují s příběhem českého režiséra, který se společně se svou přítelkyní snaží dostat do Vídně, aby zveřejnil filmový materiál ze své okupované země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…