Český rozhlas obsadil přední místa v soutěži Media na pomoc památkám

09.04.2015 16:16

Vítězem novinářské soutěže Media na pomoc památkám se stal v rozhlasové kategorii pořad Tomáše Černého „Tajemství mechem zarostlá“.

Český rozhlas obsadil přední místa v soutěži Media na pomoc památkám
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Reportážní dokument měl ve vysílání Českého rozhlasu premiéru loni v září. Na stanici Vltava byl uveden v rámci programové řady Víkendová příloha. Druhé a třetí místo v soutěži obsadily dokumenty z pořadu Dobrá vůle, který vysílá stanice Dvojka.

„Pořad Tomáše Černého dokázal získat první místo a prosadit se ve velké konkurenci. Těší nás jeho úspěch a je to i významné ocenění i pro celé vysílání Vltavy. Dokument Tajemství mechem zarostlá názorně ukazuje, že pořady o umění a kultuře, které naše stanice vysílá, dokážou být  pestré, poučné a zároveň atraktivní.“ uvedl šéfredaktor stanice Vltava Lukáš Hurník.

Reportážní dokument, který je k dispozici na internetových stránkách Českého rozhlasu, vypráví o výsledcích dvacetiletého archeologického průzkumu středověkého hradu Skály u Nového Jimramova. Ve svém pořadu  Tomáš Černý  posluchače provedl zříceninou, která byla bojištěm, v doprovodu novodobého objevitele tohoto místa, archeologa Ludvíka Belcrediho.

Další dvě ceny si odnesl pořad Dobrá vůle, který pro stanici Dvojka připravuje Tvůrčí skupina Dokument Centra výroby. Na druhém místě skončil dokument „Schovanky by se divily“ autorů Miroslava Buriánka a Tamary Salcmanové. Popisuje činnost skupiny dobrovolníků ze Spolku klášter Chotěšov, který řadu let vdechuje život zdevastované kulturní památce, bývalému premonstrátskému klášteru v Chotěšově. Třetí místo pak patří dokumentu „Belulino znamená krásno“ autora Dominika Mačase. Vypráví o Radoslavu Vichnarovi z Líšťan a jeho občanském sdružení Belulino, které vrací do života drobné památky na severním Plzeňsku.

„Pořad Dobrá vůle vysílá Český rozhlas Dvojka každou sobotu od 18.30 hodin. Nabízí dokumenty o hrdinech všedních dnů. O aktivitách a lidech, kterým leží na srdci také osudy těch druhých a chce vyvažovat převážně negativní a konfliktní obraz světa, který média každodenně předkládají,“ dodal šéfredaktor stanice Dvojka Miroslav Dittrich.
    
Letošní již XVIII. ročník soutěže Media na pomoc památkám pořádalo Občanské sdružení Pro Bohemia ve spolupráci se Syndikátem novinářů.  Nad letošním ročníkem převzal záštitu ministr kultury Daniel Herman.  Ceny v kategoriích rozhlas, televize, publicistika, internet a čtyři čestná uznání si převzali vítězové 7. dubna v Českém muzeu hudby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…