Český rozhlas se utká s nejlepší evropskou tvorbou

08.10.2013 11:00

Český rozhlas bude ve dnech 20. – 24. října v Berlíně bojovat o ocenění ve třech kategoriích na největším evropském festivalu televizní a rozhlasové produkce Prix Europa 2013. Český rozhlas získal celkem pět nominací.

Český rozhlas se utká s nejlepší evropskou tvorbou
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V kategorii Rozhlasový dokument představí zástupci Českého rozhlasu dokumenty V Trinksaifen jsme byly doma a I já jsem Tvůj syn, Adolfe. V kategorii Online to bude Příběh rozhlasu a v kategorii Rozhlasové hry Rozhovory s Astronauty a deset Minutových her pod názvem Minuty našich životů.

„Český rozhlas, to je dramatická historie všech osudových momentů pro náš národ za uplynulých 90 let, největší zvukový archiv ve střední Evropě a moderní zpravodajská, umělecká i technologická současnost. To vše vám jednoduše i do hloubky, multimediální a interaktivní formou, ukazuje microsite Příběh Rozhlasu. Můžete si poslechnout sportovní reportáže ze třicátých let, historické i současné osobnosti, pohádky, politické procesy, hudbu, drama a na 500 dalších ukázek z archivu Českého rozhlasu. Na microsite najdete  také videa a 3D vizualizace zákulisí zpravodajského newsroom, studia rozhlasových her a dalších míst, odkud pro vás dnes vysíláme“, blíže popisuje nominovaný online projekt iniciátor a spoluautor projektu Příběh rozhlasu Alexandr Pícha, ředitel Nových médií Českého rozhlasu, který bude zároveň i jedním z porotců online kategorie v Berlíně.

Do letošního ročníku bylo zasláno celkem 664 rozhlasových a televizních produkcí z 36 zemí, z nichž bylo do všech kategorií nominováno 199 pořadů a projektů. Do rozhlasové části festivalu zaměřující se na drama a dokument se přihlásilo celkem 159 pořadů a užším výběrem jich prošlo 87. V Online kategorii se o nominaci ucházelo 50 projektů a přesně polovina z nich ji i získala.

Festival Prix Europa zahrnuje 3 mediální oblasti (televizi, rozhlas a online média), soutěží se v 11 kategoriích a letos bude předáno vítězům celkem 13 cen, z nichž pět je rozhlasových. Prix Europa přijímá pořady, které svojí kvalitou obsahu a formy přesvědčí posluchačstvo i profesionály a tvorba Českého rozhlasu bývá každoročně nominována do většiny rozhlasových kategorií. Jak celé klání dopadne, bude známo 25. října ve večerních hodinách.

„Skutečnost, že se finálové části v rámci letošního ročníku Prix Europa, účastní i nominované pořady Českého rozhlasu, jen potvrzuje kvalitu produkce Českého rozhlasu a vysoce profesionální úroveň autorů dotčených pořadů. Stále častěji se ukazuje, že pořady Českého rozhlasu snesou srovnání s produkcí evropské rozhlasové veřejnoprávní scény. A za to si autoři i programoví pracovníci Českého rozhlasu zaslouží uznání. Držím proto všem nominovaným palce a pevně věřím, že v Berlíně některou z nominací proměníme v konkrétní cenu“, dodává René Zavoral, náměstek generálního ředitele pro program a vysílání.

Více o jednotlivých nominovaných pořadech a projektech:

V Trinksaifen jsme byly doma

Dokument autorky Evy Blechové, který vznikal od roku 2004 do roku 2013, zachycuje osudy tří německých žen, které se narodily ve 20. letech minulého století na hranicích tehdejšího Československa v německé vesnici Trinksaifen. Paní Severová, Boucká a Zettlová prožily většinu svého života na jednom místě. Do jejich osudů však zasáhla 2. světová válka a posléze odsun německých obyvatel ze Sudet.

Více najdete na webu Českého rozhlasu.

I já jsem Tvůj syn, Adolfe

Investigativní zvukové road-movie. Příběh rodinné paměti. Zakázaná láska. Autorka Dora Kaprálová pátrá po stopách prastrýce Ády. Příběh o tom, jak válečné události, totální nasazení a poválečný odsun dokázaly zamíchat s lidskými osudy. A o tom, jak se toto dědictví promítá do života současníků.

Více najdete na webu Českého rozhlasu.

Rozhovory s astronauty

Rozhlasová hra německé autorky Felicie Zellerové podává ironickou zprávu o současném trendu dobře situovaných evropských rodin, které výchovu dětí svěřují opatrovnicím z „chudého východu“. Inscenace zaujme výrazným zvukovým plánem i dominujícím ženským hereckým obsazením. Hru připravila režisérka Natália Deáková spolu s dramaturgyní Marií Špalovou, mistrem zvuku Dominikem Budilem a zvukovým designérem Janem Trojanem. 

Více najdete na webu Českého rozhlasu.

Minuty našich životů – 10 Minutových her

Minutové hry jsou krátké zvukové dramatické útvary v nejširším slova smyslu. Jejich stopáž se obvykle pohybuje v rozmezí od 1 do 2 minut. Český rozhlas je začal pravidelně natáčet v únoru 2012 a vysílat v říjnu stejného roku. Tematicky jsou velmi různorodé. Mezi jejich autory jsou jak renomovaní čeští dramatici, spisovatelé či filmoví tvůrci, tak mladí debutanti. V letošním roce získaly minutové hry s biblickými náměty cenu na mezinárodním festivalu Prix Marulič. Kolekce pro Prix Europa tematicky čerpá ze současnosti a zaměřuje se na vážné i úsměvné momenty všedního dne kohokoli z nás.     

www.minutovehry.cz

Příběh rozhlasu

Příběh Rozhlasu vás provede fascinující historií i moderní současností Českého rozhlasu. Dozvíte se, jakou důležitou roli hrálo rádio v osudových okamžicích naší země, jak lidé bojovali za jeho svobodu, a co v tu dobu rozhlas vysílal.

www.pribehrozhlasu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…