Český rozhlas spustil nový web o češtině „Česky a hezky“

12.05.2014 13:45

Testy, kvízy, zajímavosti, Jazykovou policii, poradnu nebo vysvětlení problematických gramatických a pravopisných jevů – to vše a mnohem víc lze nalézt na novém webu Českého rozhlasu „Česky a hezky“. Stránky zároveň sdružují všechny pořady o češtině, které pravidelně vysílají celoplošné a regionální stanice ČRo.

Český rozhlas spustil nový web o češtině „Česky a hezky“
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„S trochou nadsázky můžeme říct, že jsme web Česky a hezky připravili na základě „veřejnoprávního marketingu“. Ze všech možných ohlasů našich posluchačů víme, jak jim na češtině záleží. A úlohou Českého rozhlasu je držet vysokou laťku a kultivovat zejména mluvenou formu češtiny. Když k tomu všemu přidáme to, že náš krásný jazyk milujeme, tento web jsme prostě museli udělat,“ říká ředitel Centra Nových médií Alexandr Pícha.

Web prošel 14denní zkušební dobou a největší zájem vzbudily především kvízy. Lidé si v nich mohou otestovat například znalosti interpunkce, psaní i/y, přejatých slov nebo spřežek.

„Naši programátoři pro kvízy vyvinuli jednoduchou aplikaci, která je uživatelsky příjemná. Když jsme zkušebně pustili některé jazykové testy na sociální sítě, okamžitě zaujaly. Například jen test na psaní čárek dosáhl za pár dní 1000 doporučení a test na znalost slovenštiny dokonce přes 2500 doporučení,“ říká autorka webu Helena Petáková.

Kvíz „Umíme ještě slovensky?“ právě od Heleny Petákové je zároveň vůbec nejnavštěvovanějším z celého webu – do pondělí 12. 5. zaznamenal 40 767 unikátních zhlédnutí.

Na tvorbě článků, testů, kvízů a dalším obsahu se významně podílí Oddělení vzdělávání ČRo. Autoři také prohloubí spolupráci s Ústavem pro jazyk český Akademie věd a s univerzitními pracovišti po celé republice. Na dotazy, které může kdokoli zaslat prostřednictvím jednoduchého webového formuláře, odpovídají průběžně oslovovaní lingvisté.

Do rubriky Jazyková policie lidé posílají fotografie jazykových prohřešků, se kterými se setkávají ve svém okolí. Ještě před oficiálním spuštěním webu jich přišlo tolik, že autoři plánují rubriku rozdělit na podsekce Pravopisné hrůzy, Stylistické perly a Ráj překlepů.

Web „Česky a hezky“ je zaměřený především na současnou podobu českého jazyka, zejména na ty jevy, které dělají potíže i zkušeným mluvčím. Jedna rubrika je například věnovaná zbytečně často používaným slovům nebo vyprázdněným frázím. Stejnou měrou jsou ale zastoupeny příspěvky o vývoji jazyka, významu a původu slov nebo rčení. Návštěvníci tu najdou také tipy na jazykovědné příručky, mohou si přečíst úvahy známých osobností o češtině nebo se zamyslet nad jazykem v obecnějších souvislostech. Zajímavé jsou i postřehy cizinců o češtině nebo články o osudech češtiny v zahraničí.

Web Česky a hezky najdete na adrese www.rozhlas.cz/cesky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…