Český rozhlas startuje unikátní projekt „Znovu 89“

19.01.2014 15:49

Český rozhlas ve čtvrtek odstartoval unikátní projekt „Znovu 89“, symbolicky v den, kdy před 25 lety začal „Palachův týden“. Projekt je založen právě na sledu historických událostí, které vyvrcholily 17. listopadu 1989. Přinese nejenom fakta, data a příběhy osobností, ale i kontext doby, např. ze sousedních zemí.

Český rozhlas startuje unikátní projekt „Znovu 89“
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Znovu 89“ poběží celý rok, tj. prožijeme rok 1989 v přímém přenosu od ledna až do prosince. Články, archivní zvuky a dobové fotografie se objeví na speciálních profilech na sociálních sítích. Výchozím místem je facebooková stránka www.facebook.com/znovu89, kterou doplňuje twitterový účet http://www.twitter.com/znovu89.

„Projekt „Znovu 89“ bude připomínat události celého roku 1989, den po dni, hodinu po hodině a v nejvypjatějších momentech i minutu po minutě. Nabídne pohled tehdejších oficiálních médií i disidentů, chybět nebude životní styl té doby – jak se žilo, co kolik stálo. Český rozhlas využije samozřejmě svůj archiv a přinese autentické zvuky a vlastní příspěvky z vysílání,“ popisuje projekt generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

„Znovu 89“ navazuje na úspěšný projekt „Srpen 1968“, který na stejném principu zprostředkovával "v přímém přenosu" okupaci Československa armádami pěti zemí Varšavské smlouvy. Do projektu se postupně zapojí všechny stanice Českého rozhlasu. První začíná Radiožurnál, který po celý týden bude vysílat příspěvky týkající se Palachova týdne.

„Uvědomujeme si, že lidé tuto dobu zažili, mají vlastní zkušenosti a paměť a jako veřejnoprávní médium jim chceme dát nejenom kontext, ale také nabídnout odpovědi na otázky či pohled na to, jak se vyrovnat se současností, tedy i s tím, kam se za těch 25 let se dějiny vyvinuly,“ dodává Duhan.

„Znovu 89“ by rád Český rozhlas využil i k tomu, aby prostřednictvím veřejnosti doplnil svůj archiv o dobové nahrávky vysílání Československého rozhlasu, Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky, ale také o autentické fotografie z roku 1989 z celé republiky. Lidé je mohou posílat na speciální e-mail: znovu89@rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec