Český rozhlas vysílá minutové hry, které napsali sami posluchači

03.02.2014 18:32

Český rozhlas natočil osmnáct minutových her, které mu zaslali sami posluchači a od pondělí 3. února je vysílá na stanici Vltava. Vzniklé miniatury jsou výsledkem soutěže, kterou rozhlas vyhlásil krátce po zahájení vysílání minutových her v říjnu 2012. Za několik měsíců jich zájemci zaslali kolem tisícovky a nejlepší z nich režiséři převedli do zvukové formy.

Český rozhlas vysílá minutové hry, které napsali sami posluchači
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Minutové hry jsou krátké dramatické útvary v délce obvykle do dvou minut. „Hry jsme už vysílali cestujícím v metru, byly převedeny do komiksové podoby a nyní jsme díky nim možná našli několik nových scenáristických talentů,“ říká Kateřina Rathouská, dramaturgyně a autorka projektu, kterou velký zájem o účast v soutěži překvapil.

Jedním z objevů je pro ni i architekt Jan Hladík, jehož tři hry byly pro vysílání vybrány   a ČRo s ním plánuje další spolupráci. Jak sám říká, v minulosti už napsal námět na sci-fi povídku, který však schoval do šuplíku, a tak na konci roku 2012 uvítal možnost zúčastnit se rozhlasové soutěže. „I když mi bylo předem jasné, že nedosáhnu takové úrovně, jakou mají minutové hry Motivační pohovor, Chutnalo ti to? nebo Babička. Jako architekt a designér jsem se kdysi zúčastnil mnoha soutěží, tak jsem se tentokrát rozhodl prohrát v takovém oboru, kterému alespoň tolik nerozumím,“ říká s nadsázkou Hladík. A o čem psal? „Lákalo mě zpracovat témata, jaká jsem ještě nikdy neviděl ani neslyšel. Napsal jsem například hru o poslední minutě lidské civilizace před jejím zánikem nebo surrealistickou hříčku Pacient, kterou posluchači uslyší 17. února. Občas jsem se opřel o historické události či osobnosti a trochu jsem fabuloval,“ doplňuje architekt. 

Minutové hry tak umožnily vyzkoušet si práci scenáristy lidem, kteří by si na dlouhou rozhlasovou hru nebo prózu netroufli. „Bylo velmi zajímavé sledovat, kdo a s jakým námětem se do soutěže přihlásil. Častým důvodem vyřazení byl například fakt, že se hra nedala realizovat v rozhlasu, protože byla 'příliš vizuální',“ uvedla Kateřina Rathouská.

Výsledky posluchačské soutěže bude vysílat stanice Český rozhlas Vltava od 3. do 22. února 2014 (denně kromě neděle, vždy v 11.27, 17.40 hodin a o půlnoci).

Více informací včetně medailonku Jana Hladíka naleznete na minutovehry.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …