Český statistický úřad: Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel

09.04.2019 7:32

Podle předběžných údajů skončila v únoru bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 17,6 mld. Kč, který byl meziročně o 1,4 mld. Kč nižší.

Český statistický úřad: Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Celkovou bilanci v národním pojetí[1] příznivě ovlivnilo především vyšší aktivum bilance motorových vozidel o 4,0 mld. Kč, které se zlepšilo hlavně díky růstu jejich vývozu o 4,2 mld. Kč.

Opačný vliv na celkovou bilanci mělo v únoru meziročně horší saldo ostatních dopravních prostředků (o 2,7 mld. Kč), ropy a zemního plynu (o 2,3 mld. Kč) a počítačů, elektronických a optických přístrojů (o 1,3 mld. Kč).

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v únoru přebytkem 65,4 mld. Kč a byla tak meziročně o 9,8 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 10,8 mld. Kč na 45,6 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 0,4 % a dovoz o 0,7 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 0,1 %) a růst dovozu (o 0,2 %).

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2018 vzrostl vývoz o 5,1 % na 300,0 mld. Kč a dovoz o 6,0 % na 282,4 mld. Kč. Únor 2019 měl stejný počet pracovních dní jako únor předchozího roku.

V lednu až únoru 2019 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 32,2 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 6,9 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 3,3 % a dovoz o 4,8 %.

Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí naleznete ZDE.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí[2] se v únoru 2019 v běžných cenách meziročně zvýšil vývoz o 6,4 % a dovoz o 6,7 %. Vývoz zboží dosáhl hodnoty 359,1 mld. Kč a dovoz zboží 318,4 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v lednu 2019 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,3 % a 2,9 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetínaleznete ZDE.

Poznámky:

[1] Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.

[2] Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje roku 2017 jsou definitivní, údaje za jednotlivé měsíce roku 2018 a 2019 jsou předběžné.

Od  referenčního období leden 2019 se zpřesňují data zahraničního obchodu za celý předchozí i aktuální rok měsíčně. Definitivní údaje za předchozí rok jsou publikovány v září aktuálního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Novela zákoníku práce přináší pozitivní změny pro zaměstnavatele

19:02 Hospodářská komora: Novela zákoníku práce přináší pozitivní změny pro zaměstnavatele

Sloučení výpovědních důvodů v případě ztráty zdravotní způsobilosti do jedné kategorie, které přines…