Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se zvýšila

26.11.2015 10:48

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v listopadu zvýšila. Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) oproti říjnu vzrostlo o 1,1 bodu. Saldo indikátoru důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšilo o 1,2 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb; v průmyslu se zvýšila mírně. Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšilo mírně o 0,5 bodu. Ve srovnání s hodnotami v listopadu 2014 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se zvýšila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

průmyslu se v listopadu důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně zvýšila, saldo indikátoru důvěry vzrostlo o 0,7 bodu.Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se snížilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů také téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce téměř neměnnost tempa růstu výrobní činnosti a zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se mírně zvýšila, pro období příštích šesti měsíců se zvýšila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je ale v meziročním srovnání nižší.   

Ze šetření o investiční činnosti ve zpracovatelském průmyslu vyplývá, že pro rok 2016 předpokládají respondenti meziroční růst investic o přibližně 7 %. Půjde přitom převážně o obnovu výrobních zařízení, méně pak o rozšíření výrobních kapacit a pořízení nových technologií.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v listopadu meziměsíčně zvýšila, saldo indikátoru důvěry oproti říjnu vzrostlo o 1,5 bodu. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti říjnu zvýšilo také. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce snížení tempa stavební činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví vyšší.  

V listopadu se saldo indikátoru důvěry v odvětví obchodu oproti říjnu zvýšilo o 1,4 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se meziměsíčně nezměnilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se mírně zvýšila, pro období příštích šesti měsíců se nezměnila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se saldo indikátoru důvěry v listopadu meziměsíčně zvýšilo o 1,7 bodu. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti říjnu zvýšilo mírně. Hodnocení poptávky v listopadu se nezměnilo, ale její očekávání pro příští tři měsíce se mírně zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Saldo indikátoru spotřebitelské důvěry se v listopadu meziměsíčně mírně zvýšilo o 0,5 bodu a ve srovnání s minulým rokem je také na vyšší úrovni. Ze šetření v listopadu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace a obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání nezměnily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s říjnem také nezměnil. Obavy respondentů z růstu cen se téměř nezměnily.

________________________________
Poznámky:
Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Juraj Lojka, ředitel odboru
Kontaktní osoba: Jiří Obst, tel. 274054116, e-mail:  jiri.obst@czso.cz
Metoda získání dat: Konjunkturální zjišťování ČSÚ, spotřebitelský průzkum GfK Czech
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN
Termín ukončení sběru dat: 18. 11. 2015
Navazující publikace: 070008-15 Konjunkturální průzkum v podnicích průmyslových, stavebních, obchodních a ve vybraných odvětvích služeb (https://www.czso.cz/csu/czso/konjunkturalni-pruzkumy)
Termín zveřejnění další RI: 28. 12. 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…