Český statistický úřad: Ceny pohonných hmot výrazně vzrostly

13.04.2021 10:06

Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu proti únoru o 0,2 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle doprava. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 2,3 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v únoru.

Český statistický úřad: Ceny pohonných hmot výrazně vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu oproti únoru o 0,2 % a svůj meziroční růst zrychlily na 2,3 %. Největší podíl na tomto vývoji měl růst cen pohonných hmot. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla 30,47 Kč/l a jednalo se o nejvyšší hodnotu od loňského února. Průměrná cena motorové nafty pak byla 29,14 Kč/l a šlo o nejvyšší cenu od loňského března,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

tabulka

Meziměsíční srovnání

Meziměsíční růst cen v oddíle doprava byl způsoben především vyššími cenami pohonných hmot a olejů o 5,9 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 (30,47 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (29,14 Kč/l) byly nejvyšší od února 2020, resp. března 2020. V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny tabákových výrobků o 2,5 %. V oddíle odívání a obuv se zvýšily ceny oděvů o 0,6 % a obuvi o 1,1 %. Z potravin byly vyšší především ceny vajec o 5,1 %, ovoce o 0,8 % a másla o 2,5 %.

tabulka

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v březnu působil zejména pokles cen v oddíle bytové vybavení, zařízení domácnosti, kde byly nižší ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti o 1,8 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly především ceny zeleniny o 3,9 %, z čehož ceny brambor byly nižší o 10,3 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,4 %, zatímco ceny služeb klesly o 0,3 %.

tabulka

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 2,3 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v únoru. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů přešly z únorového poklesu o 9,8 % v růst o 1,1 % v březnu. Naopak k cenovému poklesu došlo v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny zeleniny meziročně klesly o 6,2 % (v únoru o 1,4 %), z čehož ceny brambor byly nižší o 29,0 % (v únoru o 9,4 %). Ceny vepřového masa se snížily o 11,3 % (v únoru o 9,5 %).

tabulka

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v březnu nadále největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde vzrostly ceny tabákových výrobků o 17,5 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle doprava s meziročním nárůstem o 5,2 %, kde se zvýšily ceny automobilů o 9,3 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny finančních služeb o 8,5 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny nájemného z bytu o 1,3 %, vodného o 1,9 %, stočného o 2,3 %. Ceny elektřiny klesly o 3,4 % a zemního plynu o 4,7 %. Na meziroční snižování cenové hladiny působily v březnu ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje (pokles o 0,3 %) a v oddíle pošty a telekomunikace (pokles o 0,1 %).

tabulka

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,1 % a ceny služeb o 2,6 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl 102,3 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v březnu 2,8 %.

graf

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)1)

Podle předběžných výpočtů vzrostl v březnu HICP v Česku meziměsíčně o 0,2 % a meziročně o 2,3 %. Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP za Eurozónu v březnu 2021 1,3 % (v únoru 0,9 %). Na Slovensku byly ceny v březnu meziročně vyšší o 1,4 % a v Německu o 2,0 %. Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v únoru 1,3 %, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v lednu. Nejvíce ceny v únoru meziročně vzrostly v Polsku (o 3,6 %) a největší pokles nastal v Řecku (o 1,9 %). (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.) Metodická poznámka k indexu spotřebitelských cen za březen 2021 (COVID-19)

graf

Metodická poznámka k indexu spotřebitelských cen za březen 2021 (Covid-19) ZDE

Poznámka:
1) HICP neobsahuje imputované nájemné.

Související analýza: Vývoj indexů spotřebitelských cen - 1. čtvrtletí 2021 ZDE

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…