Český statistický úřad: Ceny vývozu a dovozu v březnu 2021 rostly

11.05.2021 11:48

V březnu 2021 se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 2,1 %, dovozní ceny o 2,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,8 %. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 2,5 %, dovozní ceny o 1,6 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 100,9 %.

Český statistický úřad: Ceny vývozu a dovozu v březnu 2021 rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny v březnu vzrostly o 2,1 % (po očištění o kurzový vliv o 1,2 %). Největší vliv na růst celkového meziměsíčního indexu mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 1,4 %. Ceny rostly ve všech sledovaných skupinách, nejvíce u ostatních surovin[1] o 6,5 % (především sběrového papíru), minerálních paliv o 5,6 % (zejména ropných výrobků) a chemikálií o 5,3 %.

Dovozní ceny v březnu vzrostly o 2,3 % (po očištění o kurzový vliv o 1,2 %). Zvýšení celkového meziměsíčního indexu bylo nejvíce ovlivněno růstem cen strojů a dopravních prostředků o 1,4 %. Ve všech sledovaných skupinách se ceny zvýšily, nejvíce u minerálních paliv o 6,2 % (zejména ropy a ropných výrobků) a ostatních surovin o 5,4 %.

Směnné relace dosáhly hodnoty 99,8 %. Negativní hodnoty dosáhly potraviny (98,1 %) a minerální paliva (99,4 %). Nejvyšší pozitivní hodnoty směnných relací zaznamenaly chemikálie (101,7 %) a ostatní suroviny (101,0 %). „V březnu 2021 došlo k mírnému meziměsíčnímu oslabení koruny vůči euru a dolaru, což přispělo k růstu vývozních cen o 2,1 % a cen dovozních o 2,3 % oproti cenám v únoru. Značného růstu cen meziměsíčně i meziročně dosáhl sběrový papír. V meziročním srovnání se výrazně projevil růst cen rud kovů a kovového odpadu, ropy a ropných výrobků a elektřiny,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

„V březnu 2021 došlo k mírnému meziměsíčnímu oslabení koruny vůči euru a dolaru, což přispělo k růstu vývozních cen o 2,1 % a cen dovozních o 2,3 % oproti cenám v únoru. Značného růstu cen meziměsíčně i meziročně dosáhl sběrový papír. V meziročním srovnání se výrazně projevil růst cen rud kovů a kovového odpadu, ropy a ropných výrobků a elektřiny,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Meziroční srovnání

Ceny vývozu se zvýšily o 2,5 % (v únoru o 4,5 %). Největší vliv na vývoj celkového meziročního indexu měl růst cen strojů a dopravních prostředků o 1,6 %. Nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 25,8 % (zejména kovového odpadu a sběrového papíru) a minerálních paliv o 23,8 % (hlavně elektřiny a ropných výrobků). Ceny průmyslového spotřebního zboží klesly o 2,2 %.

Dovozní ceny vzrostly o 1,6 % (v únoru o 2,1 %). Zásadní vliv na růst celkového meziročního indexu mělo výrazné zvýšení cen minerálních paliv o 31,3 % (zejména ropy a ropných výrobků a elektřiny). Významně rostly také ceny ostatních surovin o 15,5 % (především rud kovů a kovového odpadu). Nejvíce klesly ceny průmyslového spotřebního zboží o 3,7 %.

Směnné relace dosáhly hodnoty 100,9 % (v únoru 102,4 %) a třináctý měsíc zůstaly v pozitivních hodnotách. Nejvyšší hodnotu směnných relací zaznamenaly ostatní suroviny (108,9 %). Naopak nejnižší hodnoty dosáhla minerální paliva (94,3 %).

graf

Poznámka:
[1] Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2)

Související analýza: Vývoj indexů cen vývozu a dovozu - 1. čtvrtletí 2021 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…