Český statistický úřad: HDP v roce 2015 vzrostl o 4,3 procenta

16.02.2016 10:45

Hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2015 podle předběžného odhadu o 4,3 %. Ve 4. čtvrtletí se HDP meziročně zvýšil o 3,9 % a mezičtvrtletně se téměř nezměnil.

Český statistický úřad: HDP v roce 2015 vzrostl o 4,3 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Růst české ekonomiky byl v loňském roce nejvyšší od roku 2007. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] vzrostl v roce 2015 podle předběžného odhadu o 4,3 %. K jeho růstu přispívaly významně všechny složky poptávky, zejména spotřeba domácností a zvýšená investiční aktivita.

Hrubý domácí produkt se podle předběžného odhadu ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,9 %. Na mírné zpomalení růstu v tomto čtvrtletí měly vliv zejména mimořádné události v energetice a chemickém průmyslu. V porovnání s předchozím čtvrtletím poklesl HDP o 0,1 %[2]. Z pohledu hrubé přidané hodnoty však výkonnost české ekonomiky ve 4. čtvrtletí i nadále mezičtvrtletně rostla, a to o 0,5%.

Růst HDP byl ve 4. čtvrtletí podpořen zejména zpracovatelským průmyslem, s významným přispěním většiny služeb. Na výdajové straně působily ve prospěch růstu HDP rovnoměrně všechny složky poptávky.

Trh práce byl v roce 2015 pozitivně ovlivněn silným ekonomickým růstem. Zaměstnanost v pojetí národních účtů vzrostla v loňském roce o 1,2 %. Ve 4. čtvrtletí se zaměstnanost zvýšila meziročně o 1,0 % a v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 %.

_________________________

[1] Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.
[2] Mezičtvrtletní tempo růstu HDP bylo ve 4. čtvrtletí negativně ovlivněno sezónním očištěním. Tato skutečnost nemá vliv na tempo růstu HDP za celý rok 2015, protože opačný vliv mělo sezónní očištění na růst HDP v 1. čtvrtletí.

Zodpovědný vedoucí pracovník: Vladimír Kermiet, ředitel Odboru národních účtů, tel. 274 054 247, e-mail: vladimir.kermiet@czso.cz
Kontaktní osoba: Vladimír Kermiet, ředitel Odboru národních účtů, tel. 274 054 247, e-mail: vladimir.kermiet@czso.cz
Aktuálnost použitých datových zdrojů: 9. února 2016
Internetové stránky ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/ctvrtletni-narodni-ucty-tvorba-a-uziti-hdp-a-predbezny-odhad-hdp 

Termín zveřejnění další RI: 4. března 2016

(Tvorba a užití HDP za 4. čtvrtletí 2015)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…