Český statistický úřad: Maloobchodní tržby meziměsíčně klesly, meziročně rostly

06.12.2017 10:18

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v říjnu reálně meziměsíčně o 1,6 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,9 %, bez očištění o 6,3 %. Růst neočištěných tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem pracovních dní proti předchozímu roku.

Český statistický úřad: Maloobchodní tržby meziměsíčně klesly, meziročně rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy snížily v říjnu reálně o 1,6 %. Tržby za potraviny a nepotravinářské zboží klesly shodně o 1,3 % a za pohonné hmoty o 0,6 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,9 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 6,1 %, za nepotravinářské zboží o 5,1 % a za potraviny o 1,8 %. V říjnu 2017 bylo o dva pracovní dny více než v roce 2016.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 6,3 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 8,9 %, za nepotravinářské zboží o 8,5 % a za potraviny o 2,1 %.

Nejvyšší tempo růstu opět vykázal internetový a zásilkový prodej (o 20,4 %). V nepotravinářském sortimentu rostl prodej ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 11,5 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 8,3 %), s výrobky pro domácnost (o 8,2 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 5,7 %). Prodej oděvů a obuvi stagnoval (růst o 0,1 %). Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby zvýšily o 6,5 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,8 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 102,0 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, farmaceutického a zdravotnického zboží a pohonných hmot. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s potřebami pro domácnost.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčně o 0,3 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 1,7 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 8,5 %, v tom za opravy motorových vozidel o 12,1 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 7,8 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…