Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen mírně zpomalil

10.04.2018 10:29

„Důvodem zpomalení cenového růstu byly hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny vajec byly v březnu oproti loňskému roku vyšší o 14,4 %. Přitom v únoru byla vajíčka dražší o 24,1 %. Obdobně tomu bylo i v případě másla nebo ovoce,“ shrnuje Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Český statistický úřad: Meziroční růst spotřebitelských cen mírně zpomalil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Spotřebitelské ceny klesly v březnu oproti únoru o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnil zejména pokles cen v oddíle rekreace a kultura a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 1,7 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v únoru.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura způsobilo zejména snížení cen dovolených s komplexními službami o 5,0 %. Snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje bylo ovlivněno především nižšími cenami ve skupině mléko, sýry, vejce, kde ceny vajec klesly o 9,1 % a ceny trvanlivého polotučného mléka o 3,5 %. Ceny zeleniny byly nižší o 1,3 % a ovoce o 1,2 %. V oddíle doprava se snížily ceny pohonných hmot a olejů o 0,8 %.

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v oddíle odívání a obuv, kde byly vyšší ceny oděvů o 0,6 % a obuvi o 2,1 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny tabákových výrobků o 1,2 %. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 0,6 %. Z potravin byly vyšší zejména ceny margarínu a ostatních rostlinných tuků o 4,8 % a nealkoholických nápojů o 0,4 %.

Ceny zboží úhrnem a ceny služeb klesly shodně o 0,1 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 1,7 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v únoru. Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly ceny vajec v březnu vyšší o 14,4 % (v únoru o 24,1 %), másla o 8,0 % (v únoru o 11,2 %), ovoce o 4,4 % (v únoru o 9,9 %), masa o 3,0 % (v únoru o 3,8 %). Ceny nealkoholických nápojů přešly z cenového růstu o 0,7 % v únoru v pokles o 1,1 % v březnu.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v březnu největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 2,4 %, vodného o 1,9 %, stočného o 1,2 %, elektřiny o 2,8 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny mouky meziročně vzrostly o 7,8 %, jogurtů o 17,1 %, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 13,5 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák byly vyšší ceny tabákových výrobků o 2,9 %. Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle stravování a ubytování, kde vzrostly ceny stravovacích služeb o 3,6 % a ceny ubytovacích služeb o 1,6 %. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily především ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 3,1 % a ceny pojištění o 4,4 %.

Na meziroční snižování cenové hladiny působily v březnu nižší ceny v oddíle pošty a telekomunikace, kde klesly ceny telefonních a faxových služeb o 2,1 %. Pokles cen nastal též v oddíle odívání a obuv vlivem nižších cen oděvů o 1,5 %. V oddíle bydlení se snížily ceny zemního plynu o 0,8 % a ceny tepla a teplé vody o 0,3 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,2 % a ceny služeb o 2,5 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 101,6 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v březnu 2,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v únoru 1,3 %, což je o 0,3 procentního bodu méně než v lednu. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku (o 3,8 %). Naopak na Kypru došlo v únoru k meziročnímu poklesu cen o 0,4 %. Na Slovensku cenový růst v únoru zpomalil na 2,2 % z 2,6 % v lednu. V Německu byly ceny vyšší o 1,2 % (v lednu o 1,4 %). Podle předběžných výpočtů byla v březnu meziměsíční změna HICP v ČR 0,0 % a meziroční 1,6 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za březen 2018 je 1,4 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu HICP - ZDE)

* * *

Od ledna 2018 jsou indexy spotřebitelských cen počítány na základě nově zavedené klasifikace ECOICOP (evropská klasifikace individuální spotřeby podle účelu), která zavádí do spotřebního koše detailnější členění. K této změně dochází dle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/792. Struktura publikovaných indexů zůstává zachována.

Od ledna 2018 jsou zároveň indexy spotřebitelských cen počítány na aktualizovaných vahách, které vycházejí z výdajů domácností v roce 2016. Nově vypočítávané indexy jsou na všech úrovních spotřebního koše řetězeny k časové řadě indexů o základu průměr roku 2015 = 100. Tím je zajištěno pokračování této časové řady, ze které jsou počítány indexy k dalším základům (předchozí měsíc = 100, stejné období předchozího roku = 100 a index klouzavých průměrů za posledních 12 měsíců k průměru 12 předcházejících měsíců). Nový spotřební koš naleznete na internetových stránkách ČSÚ: spotřební koš (ZDE).

Související analýza Vývoj indexů spotřebitelských cen - 1. čtvrtletí 2018 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…