Český statistický úřad: Míra ohrožení příjmovou chudobou se nezměnila. Třetina lidí si nemůže dovolit kulturu

12.05.2016 22:16

Příjmy domácností se zvýšily a míra materiální deprivace mírně klesla. Míra ohrožení příjmovou chudobou se nezměnila. Nicméně třetina osob, která v posledním roce neabsolvovala žádnou kulturní aktivitu, si to z finančních důvodů nemohla dovolit. Ukazují to aktuální výsledky šetření ČSÚ o životních podmínkách v roce 2015.

Český statistický úřad: Míra ohrožení příjmovou chudobou se nezměnila. Třetina lidí si nemůže dovolit kulturu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hranice ohrožení příjmovou chudobou vloni činila pro domácnost jednotlivce 10 220 Kč/měsíc. Oproti předchozímu roku se vlivem růstu příjmů zvýšila o více než 300 Kč. Pro dvojici dospělých se rovnala 15 330 Kč/měsíc a pro rodiče se dvěma dětmi do 13 let 21 461 Kč/měsíc. Podíl osob ohrožených příjmovou chudobou vloni dosáhl 9,7 %. Meziročně se nezměnil. „Mezi osobami ohroženými příjmovou chudobou se nejčastěji vyskytovali vedle nezaměstnaných i děti do 16 let s nepracujícími rodiči a starobní důchodci,“ upřesňuje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Míra materiální deprivace, která udává podíl osob, jejichž domácnosti si nemohou dovolit alespoň čtyři položky z devítimístného seznamu, se ve srovnání s předchozím rokem mírně snížila. Vloni dosáhla hodnoty 5,6 %.

Šetření ČSÚ, které proběhlo na jaře 2015, odráží i příjmovou situaci domácností v roce 2014. „Průměrný čistý peněžní příjem na osobu vzrostl na 13 135 Kč/měsíc. Medián příjmů na osobu se zvýšil na 12 250 Kč/měsíc,“ vysvětluje Michaela Brázdilová z oddělení sociálních šetření ČSÚ. Oproti roku 2013 vzrostly příjmy nominálně i reálně, a to o 2,4 %. To je největší meziroční nárůst od roku 2008.

Podle speciální sady otázek věnované sociálnímu a kulturnímu životu odpověděla více než polovina respondentů, že v posledním roce navštívila kulturní nebo historickou památku, případně muzeum, galerii apod. Téměř polovina osob zavítala i do kina nebo na divadelní představení či koncert. „Zhruba 5 % osob uvedlo, že si tento způsob trávení volného času nemůže dovolit. U osob s příjmy pod hranicí chudoby si to z finančních důvodů nemůže dovolit přibližně čtvrtina,“ říká Šárka Šustová z oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Souhrnný evropský indikátor sociálního vyloučení vloni v Česku činil 14,0 %. Jde o třetí nejnižší ukazatel ve srovnání s údaji za další evropské státy za rok 2014. Více informací naleznete v publikaci Životní podmínky 2015:https://www.czso.cz/csu/czso/prijmy-a-zivotni-podminky-domacnosti.

Nový ročník terénního šetření o životních podmínkách právě probíhá. Odborně proškolení zaměstnanci ČSÚ navštívili už 7,5 tisíc z celkem 11 tisíc náhodně vybraných domácností. Šetření potrvá do 5. června.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…