Český statistický úřad: Návštěvnost roste už pátým rokem

08.08.2018 9:45

„Cestovní ruch roste. Konkrétně data o návštěvnosti hostů v tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních se zvyšují už pátým rokem v řadě. V rámci druhého čtvrtletí se v hotelích, penzionech, kempech a dalších zařízeních ubytovalo 5,5 miliónu hostů. Nejvýznamněji narostl počet turistů meziročně v Moravskoslezském, Středočeském a Jihočeském kraji. Zahraničních hostů k nám přijelo nejvíc z Německa, byť se jejich počet ve srovnání s loňskem snížil. Naopak přibylo turistů z Číny, Slovenska a Polska,“ uvádí Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Český statistický úřad: Návštěvnost roste už pátým rokem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve 2. čtvrtletí 2018 se zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 4,6 % a počet přenocování o 2,2 %. Návštěvnost tak nepřetržitě roste již pátým rokem.

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2018 celkem 13,4 milionu nocí, což bylo o 2,2 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování rezidentů se zvýšil o 5,7 %, ale nerezidenti strávili v ubytovacích zařízeních o 0,8 % méně nocí než loni. Z celkového počtu nocí se 68 % uskutečnilo v hotelích, 9 % v penzionech a na kempy, chatové osady či turistické ubytovny připadalo 23 % nocí.

Z pohledu regionů se nejvíce přenocování v absolutním vyjádření uskutečnilo v Praze, kde však bezmála 9 z 10 nocí připadalo na nerezidenty. Domácí klientela strávila nejvíce nocí v Jihomoravském, Jihočeském a Královéhradeckém kraji.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 5,5 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 4,6 %. Ubytovalo se více domácích i zahraničních hostů (o 7,9 %, resp. o 1,6 %). Návštěvnost hotelů se meziročně zvýšila o 3,0 % (3,9 milionu hostů), v penzionech se ubytovalo o 5,1 % více osob a kempy přivítaly na začátku letní sezóny o 22,1 % více hostů než loni.

Regionálně přibylo návštěv ve všech krajích České republiky. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů celkem zaznamenal Moravskoslezský kraj (o 10,5 %), Středočeský kraj (o 10,2 %) a Jihočeský kraj (o 10,0 %). Z pohledu domácího hosta byly co do příjezdů nejoblíbenější kraje Karlovarský (+14,0 %), Hlavní město Praha (+13,3 %) a Středočeský (+11,8 %).

Zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo tradičně nejvíce z Německa. Němci tvořili necelou pětinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních (535 tisíc příjezdů). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet snížil o 0,3 %. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili ve 2. čtvrtletí návštěvníci ze Slovenska (194 tisíc) s meziročním zvýšením o 9,2 %. Na třetím místě se umístili hosté z Číny (185 tisíc příjezdů, meziroční zvýšení o 27,8 %). Zvyšující se zájem o ubytování ve sledovaných zařízeních měli také naši severní sousedé z Polska (+10,5 %) a zaoceánští návštěvníci ze Spojených států amerických (+2,7 %). Naopak poptávka klesla u příjezdů z Ruska (-1,7 %), Jižní Koreje (-6,2 %) a Rakouska (-1,3 %).

Lázeňská ubytovací zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 230 tisíc hostů, tj. o 3,7 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování se ale snížil o 2,0 %. Počet strávených nocí v českých a moravských lázních poklesl jak u rezidentů o 0,5 %, tak především u zahraničních hostů o 4,7 %. Došlo ke zkrácení pobytů v lázních na průměrných 6,8 noci nerezidentů a 9,8 noci domácích hostů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…