Český statistický úřad: Penzijní závazky dosáhly 10,9 biliónu korun

29.03.2018 12:33

Český statistický úřad poprvé publikuje údaj o penzijních nárocích domácností. Na konci roku 2015 dosáhly 10,9 biliónu korun. Jejich výše odpovídá 237% podílu na hrubém domácím produktu.

Český statistický úřad: Penzijní závazky dosáhly 10,9 biliónu korun
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Penzijní závazky vyjadřují hodnotu důchodových nároků domácností. Jde o celkovou částku, která bude vyplácena lidem, jež dosáhli nebo dosáhnou starobní penze. Podíl těchto závazků na HDP vyjadřuje množství vytvořených prostředků, které bude nutné použít k uspokojení nároků současných i budoucích penzistů,“ vysvětluje místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

„Většinu z celkových penzijních závazků tvoří nároky domácností v rámci prvního důchodového pilíře, tj. dávkového systému důchodového pojištění. Zbylou část závazků ve výši 0,4 biliónu představuje naspořený zůstatek účastníků v penzijních fondech, tedy třetí důchodový pilíř,“ shrnuje ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Václav Rybáček.

Výše závazků je ovlivněna ekonomickými faktory a také počtem a stářím obyvatel, kteří mají nebo budou mít nárok na jeden z typů důchodu, tzn. starobní, invalidní, sirotčí či pozůstalostní. Ačkoliv se tyto proměnné mohou vyvíjet, výsledný údaj je klíčovou informací pro hospodářskou a sociální politiku.

Projekci penzijních závazků publikuje Český statistický úřad poprvé, a to v systému národních účtů. K výpočtu použil moderní nástroje ekonomické statistiky. Povinnost zpracovávat daný údaj stanovil Eurostat všem členským státům.

Více informací naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…