Český statistický úřad: Poptávka po ubytování rostla

08.08.2017 11:26

Ve 2. čtvrtletí 2017 se zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 14,1 % a počet přenocování o 12,6 %. Návštěvnost tak nepřetržitě roste již čtvrtým rokem.

Český statistický úřad: Poptávka po ubytování rostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2017 celkem 13,1 milionu nocí, což bylo o 12,6 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování nerezidentů se zvýšil o 15,6 % a také domácí hosté strávili v ubytovacích zařízeních o 9,3 % více nocí než vloni. Z celkového počtu nocí se 69 % uskutečnilo v hotelích, 9 % v penzionech a na kempy, chatové osady či turistické ubytovny připadalo 22 % nocí. Z pohledu regionů se nejvíce přenocování v absolutním vyjádření uskutečnilo v Praze, kde však 9 z 10 nocí připadalo na nerezidenty. Domácí klientela strávila nejvíce nocí na jižní Moravě a v jižních Čechách.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 5,2 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 14,1 %. Ubytovalo se více domácích i zahraničních hostů (o 12,4 %, resp. o 15,6 %). Návštěvnost hotelů se meziročně zvýšila o 14,2 % (3,8 milionu hostů), v penzionech se ubytovalo o 19,0 % více osob a kempy přivítaly na začátku letní sezóny o 21,2 % více hostů než vloni. Regionálně přibylo návštěv ve všech krajích České republiky. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů celkem zaznamenal Karlovarský kraj (o 23,0 %), především díky zvýšenému zájmu o ubytování ze zahraničí o 29,0 %. Z pohledu domácího hosta byly co do příjezdů nejoblíbenější kraje Jihomoravský, Hlavní město Praha a Jihočeský.

Zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo tradičně nejvíce z Německa. Němci tvořili necelou pětinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních (543 tisíc příjezdů). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 12,6 %. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili ve 2. čtvrtletí návštěvníci ze Slovenska (182 tisíc) s meziročním zvýšením o 10,3 %. Na třetím místě se umístili rezidenti Spojených států amerických (169 tisíc příjezdů, meziroční zvýšení o 8,8 %). Nadprůměrný zájem o ubytování ve sledovaných zařízeních měli i nadále hosté z Číny (+52,9 %) a z Ruska (+56,7 %). Z významných příjezdových zemí pouze u Velké Británie došlo k mírnému poklesu poptávky o 0,6 %. Za povšimnutí stojí také zvýšení zájmu o Česko z řad turistů ze Španělska o 25,8 %, Tchaj-wanu o 25,3 % nebo Indie o 47,4 %.

Lázeňská ubytovací zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 233 tisíc hostů, tj. o 19,4 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování se také zvýšil o 8,3 %, zejména vlivem zahraniční klientely. Počet lázeňských hostů ze zahraničí totiž vzrostl o 35,4 % a počet jejich přenocování o 21,7 %. Zájem domácích hostů o ubytování v lázeňských domech se zvyšoval pomalejším tempem. Do českých a moravských lázní přijelo o 8,8 % více domácích hostů a ti zde strávili o 1,5 % více nocí než ve stejném období loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…