Český statistický úřad: Přebytek bilance zahraničního obchodu meziročně klesl

10.03.2018 14:55

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 11,9 mld. Kč, který byl meziročně o 9,4 mld. Kč nižší.

Český statistický úřad: Přebytek bilance zahraničního obchodu meziročně klesl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkovou bilanci v národním pojetí (1) nepříznivě ovlivnilo zejména meziroční snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly o 5,5 mld. Kč (pokles vývozu o 3,7 mld. Kč) a prohloubení deficitu bilance obchodu se základními kovy o 1,9 mld. Kč a produkty zemědělství a myslivosti o 1,6 mld. Kč.

Příznivý vliv na celkovou bilanci měl v meziročním srovnání hlavně menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 1,9 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v lednu přebytkem 60,4 mld. Kč a byla tak meziročně o 6,4 mld. Kč nižší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 3,1 mld. Kč na 46,7 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění v národním pojetí zvýšil vývoz o 0,4 % a dovoz o 4,2 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,6 % a dovozu o 2,7 %.

Ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostl v lednu 2018 vývoz o 2,4 % (na 292,6 mld. Kč) a dovoz o 6,2 % (na 280,7 mld. Kč).

Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí najdete ZDE.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí (2) se v lednu 2018 v běžných cenách meziročně zvýšil vývoz o 3,6 % a dovoz o 8,5 %. Vývoz zboží dosáhl hodnoty 360,1 mld. Kč a dovoz zboží 328,3 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v roce 2017 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,1 % a 2,8 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí nejdete ZDE.

Poznámky:

(1) Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.

(2) Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Údaje za firmy, které nesplnily zpravodajskou povinnost, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Firmy osvobozené od zpravodajské povinnosti byly odhadnuty podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje roku 2016 jsou definitivní, údaje roku 2017 a 2018 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…