Český statistický úřad: Příjmy domácností reálně vzrostly o 3,1 %

28.06.2019 12:27

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostl o 3,1 %. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně zvýšila o 3,8 % a míra úspor poklesla o 0,8 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků se snížila proti předchozímu čtvrtletí o 1,4 procentního bodu.

Český statistický úřad: Příjmy domácností reálně vzrostly o 3,1 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Nefinanční podniky: míra investic mezičtvrtletně poklesla

Míra zisku v 1. čtvrtletí byla 46,3 %, což je o 0,2 procentního bodu (p. b.) méně než v předchozím čtvrtletí a o 0,9 p. b.1 méně než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 7,7 %1. Míra investic proti předchozímu čtvrtletí výrazněji poklesla o 1,4 p. b. a dosáhla 27,7 %. Meziročně klesla o 1,0 p. b.1

Domácnosti: spotřeba domácností mezičtvrtletně vzrostla

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele vzrostl v 1. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 3,1 %, meziročně o 2,8 %1. Reálná spotřeba domácností na obyvatele rostla mezičtvrtletně ještě rychlejší tempem, konkrétně o 3,8 % a meziročně o 2,3 %1.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 1. čtvrtletí hodnoty 33 581 Kč1 a oproti předchozímu čtvrtletí se reálně zvýšil o 0,8 %, meziročně o 2,4 %1.

Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor, a to 10,6 %. Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 0,2 p. b. a dosáhla 8,8 %.

Zpřesnění odhadu HDP

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP v 1. čtvrtletí 2019 mezičtvrtletně vzrostl o 0,6 % a meziročně o 2,8 %. Časové řady o tvorbě a užití HDP naleznete na webových stránkách ZDE.

V souladu s revizní politikou byly zpřesněny roční národní účty, více naleznete na webových stránkách ZDE. V návaznosti byly sladěny i příslušné čtvrtletní výstupy.

[1] Sezónně neočištěný údaj

Všechny termíny jsou v pojetí národního účetnictví a vysvětlivky pojmů označených tučnou kurzívou naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…