Český statistický úřad: Produkce komunálního odpadu vzrostla

01.11.2017 15:01

Loni vyprodukovala Česká republika 25,8 miliónu tun odpadu. Oproti předchozímu roku se toto množství snížilo o 4,4 %. Vyplývá to z každoročního šetření Českého statistického úřadu, které je prováděno v souladu s metodikou Eurostatu.

Český statistický úřad: Produkce komunálního odpadu vzrostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Produkce podnikového odpadu činila v minulém roce 21,8 miliónu tun. Ve srovnání s rokem 2015 se snížila o 6,2 %.

„3,6 miliónu tun z celkového množství odpadu tvořil komunální odpad. Oproti předchozímu roku se jeho produkce zvýšila o 7,3 %. V přepočtu na jednoho obyvatele činila 339 kg,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Tříděný odpad představoval 14 % produkce komunálního odpadu. Největší, 31% podíl tvořil papír, 25 % plasty, 24 % sklo a 5 % kovy. „Loni se vytřídilo 49 kg odpadu na jednoho obyvatele. Konkrétně šlo o 15 kg papíru, 12 kg skla a stejné množství plastů, 3 kg kovů a 7 kg ostatních odděleně sbíraných složek,“ říká Miloslava Veselá, vedoucí oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ.

Polovina komunálního odpadu skončila v roce 2016 na skládkách. V zařízeních na energetické využití odpadu bylo spáleno 584 tisíc tun a v recyklačních linkách bylo zpracováno 958 tisíc tun odpadu.

Statistické zjišťování sleduje rovněž produkci druhotných surovin, kterých vzniklo v minulém roce 21,6 miliónu tun. Polovinu z nich tvořily vedlejší energetické produkty.

Další informace o produkci odpadů a nakládání s nimi a o produkci druhotných surovin za rok 2016 naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…