Český statistický úřad: Prudký růst cen trápí domácnosti i podniky

16.09.2022 15:16 | Tisková zpráva

Česká ekonomika si ve 2. čtvrtletí 2022 udržela růst, který byl podpořen zejména kapitálovými výdaji. Na druhé straně ale reálný pokles příjmů domácností vedl k oslabení spotřeby. Dál totiž zrychloval růst cen v celém hospodářství.

Český statistický úřad: Prudký růst cen trápí domácnosti i podniky
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hrubý domácí produkt se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,7 %. Ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,5 %. Mezičtvrtletní i meziroční růst HDP byl z většiny podpořen kapitálovými výdaji. „Ekonomický růst byl podpořen vyššími zásobami, ale také investicemi. Více investovaly zejména podniky, což dokládají rostoucí výdaje na stroje a zařízení a ostatní budovy a stavby. Naopak ve srovnání s prvním kvartálem klesly investice do obydlí v režii domácností,“ uvádí Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Hrubá přidaná hodnota meziročně vzrostla o 3,4 %. Dařilo se zejména službám. Část z nich pokračovala v zotavení z pandemického propadu a čerpala také z oživení turistického ruchu. Výrazně tak rostla HPH uskupení obchod, doprava a ubytování a pohostinství. Nadále se dařilo informačním a komunikačním činnostem. Mírně rostl zpracovatelský průmysl, kde sice došlo ke zlepšení situace ve výrobě motorových vozidel, ale naopak oslabil výkon v ostatních důležitých oborech.

Spotřebitelské ceny ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostly o 15,8 %. Za pokračujícím zrychlováním jejich dynamiky stály především ceny potravin a také bydlení a energií. K celkovému růstu spotřebitelských cen silně přispívaly i ceny dopravy. Posilovaly ale ceny napříč celým spotřebním košem. Zdražování energií i řady surovin ovlivňovalo ve 2. čtvrtletí také sílící růst cen průmyslových výrobců, cen stavebních prací i zemědělské výroby.

Prudký růst spotřebitelských cen způsobil mimořádně silný propad kupní síly domácností. Průměrná mzda ve 2. čtvrtletí meziročně nominálně vzrostla o 4,4 %, ale reálný pokles dosáhl 9,8 %. „Reálný pokles mezd zasáhl všechna odvětví. A to přesto, že nominální růst mezd v některých službách, které čerpaly z pokrizového oživení poptávky, byl poměrně silný. Zhruba o desetinu se zvýšily průměrné mzdy v ubytování, stravování a pohostinství nebo v obchodě, dopravě a skladování. Přesto i zde kupní síla mezd zaměstnanců klesla,“ říká Karolína Zábojníková, analytička ČSÚ.

Další detaily přináší aktuální analýza Vývoj ekonomiky ČR v 1. pololetí 2022 (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…