Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla

11.01.2020 18:43

Průmyslová produkce v listopadu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 3,2 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 2,9 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce1 v listopadu 2019 byla reálně meziměsíčně nižší o 1,1 %. Meziročně klesla o 3,2 % zčásti díky vysoké srovnávací základně předchozího roku. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,7 procentního bodu, pokles o 28,8 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,6 p. b., pokles o 7,6 %) a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -0,6 p. b., pokles o 3,0 %). Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,4 p. b., růst o 6,6 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,4 p. b., růst o 6,0 %) a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek +0,2 p. b., růst o 14,8 %). Bez očištění byla průmyslová produkce meziročně nižší o 5,7 % (v listopadu 2019 bylo o jeden pracovní den méně než v listopadu 2018).

Průmyslová produkce

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách2 v listopadu 2019 meziročně klesly o 6,0 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 7,7 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,7 %.

Tržby a nové zakázky v průmyslu

Hodnota nových zakázek2 v listopadu 2019 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 2,9 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 0,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 8,0 %. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -1,2 p. b., pokles o 11,5 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek -1,0 p. b., pokles o 15,8 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,9 p. b., pokles o 8,0 %). Nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +2,4 p. b., růst o 6,7 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,4 p. b., růst o 4,2 %) a výroba papíru a výrobků z papíru (příspěvek +0,02 p. b., růst o 0,7 %).

Index průmyslové produkce (bazické indexy)

Průměrný evidenční počet zaměstnanců3 v průmyslu se v listopadu 2019 meziročně snížil o 1,7 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v listopadu 2019 meziročně vzrostla o 3,6 %.

Index průmyslové produkce (meziroční indexy)

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v říjnu 2019 v EU28 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 1,7 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za listopad 2019 dne 15. 1. 2020.

Index průmyslové produkce – mezinárodní srovnání

Poznámky:
1) Meziroční vývoj průmyslové produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
2) Meziroční vývoj tržeb v běžných cenách a hodnoty nových zakázek jsou uváděny neočištěné.
3) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…