Středoškoláci podpořili návrh na zavedení duálního vysílání. Chtějí, aby televize napomohla ve výuce jazyků

27.04.2017 12:29

Ve druhém čtení byla projednána novela zákona o elektronických komunikacích, jejíž součástí je i novela zákona o České televizi. K té podala poslankyně Pekarová Adamová (TOP09) návrh na zavedení duálního vysílání. Diváci by tak již brzy mohli mít možnost vybrat si mezi dabingem a původním znění s titulky. Návrh, který má zlepšit jazykovou vybavenost, vítají i středoškoláci sdružení v České středoškolské unii, která s podobným požadavkem poprvé vystoupila již v roce 2013.

Středoškoláci podpořili návrh na zavedení duálního vysílání. Chtějí, aby televize napomohla ve výuce jazyků
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Podle průzkumu Eurobarometr se anglicky domluví pouze 11 procent Čechů, což řadí Českou republiku na spodní příčky spolu s dalšími zeměmi, které mají silnou tradici dabování. Na souvislost mezi jazykovou vybaveností a dabingem poukazuje nová předsedkyně středoškolské unie Lenka Štěpánová: “K rozvoji jazykových dovedností je potřeba být s cizím jazykem v kontaktu nejen ve školních lavicích, ale i v každodenním životě. Veřejnoprávní televize by podle nás měla i tímto způsobem plnit svou vzdělávací roli, což se bohužel momentálně neděje.”

Česká středoškolská unie již před čtyřmi lety adresovala otevřený dopis generálnímu řediteli České televize v rámci kampaně NeDabingu: Učme se jinak: “Vznesli jsme návrh na vysílání zahraničních pořadů jak v originálním znění s titulky, tak s dabingem, aby měl divák možnost volby. Pod otevřený dopis jsme nasbírali přes 6 000 podpisů, poptávka po tzv. duálním vysílání tu ze strany mladých lidí tedy určitě existuje,” doplňuje 1. místopředsedkyně ČSU Josefína Paloudová.

Cílem návrhu je podle poslankyně Pekarové Adamové nejen zvýšit jazykovou vybavenost, ale poskytnou divákovi možnost volby. „Chci, aby si divák České televize mohl sám vybrat, jestli bude film sledovat s dabingem, nebo v původním znění s titulky. Díky mému návrhu by již brzy mohlo duálního vysílání nově využít až 60 procent českých domácností. Je paradoxní, že v době chytrých televizí je tato služba méně dostupná, než před rokem 2003. Pokud to technologie umožňuje, je čas to změnit,“ uzavírá poslankyně.

Česká středoškolská unie je studentský spolek, který od roku 2013 zastupuje a hájí zájmy českých středoškoláků ve vztahu k ministerstvu školství a dalším rozhodovacím činitelům. V současné době zastupuje přes 27 000 středoškolských studentů z více než 150 škol po celé České republice. Mezi cíle spolku patří šíření občanské angažovanosti a všeobecného vzdělávání a zlepšování vzdělávací soustavy jako celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…