Český statistický úřad: Tržby v maloobchodě meziročně rostly, meziměsíčně klesly

05.09.2017 9:56

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v červenci reálně meziměsíčně o 1,0 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,6 %, stejně jako bez očištění.

Český statistický úřad: Tržby v maloobchodě meziročně rostly, meziměsíčně klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy snížily v červenci reálně o 1,0 %. Tržby za potraviny klesly o 1,4 %, za pohonné hmoty o 0,7 %, naopak za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,2 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v červenci 2017 i 2016) zvýšily o 4,6 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 6,8 %, za pohonné hmoty o 6,5 % a za potraviny o 2,5 %*).

Meziročně se maloobchodní tržby bez očištění zvýšily o 4,6 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 6,8 %, za pohonné hmoty o 6,5 % a za potraviny o 1,3 %*).

Nejvíce se zvýšil prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby o 15,3 %. Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím rostly tržby za prodej počítačového a komunikačního zařízení o 10,0 %, oděvů a obuvi o 8,2 %, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 7,4 % a výrobků pro domácnost o 5,4 %. Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby zvýšily o 2,0 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,2 %. Naopak pokles prodeje zaznamenaly specializované prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 0,4 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,6 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin a farmaceutického a zdravotnického zboží. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením a s potřebami pro domácnost.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčněo 2,2 %. Meziročně se tržby snížily o 2,1 %, shodně očištěné o kalendářní vlivy i neočištěné. Tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) meziročně klesly o 3,5 %, naopak za opravy motorových vozidel vzrostly o 3,8 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Poznámky:

Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.

Data za měsíce duben až červen 2017 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za červenec 2017 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2017 budou publikovány v červnu 2018.

*) Rozdíl mezi vývojem očištěných a neočištěných tržeb za prodej potravin při stejném počtu pracovních dní byl způsoben zejména rozdílným počtem významných a průměrných prodejních dní.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…