Český statistický úřad: Tržby za nepotravinářské zboží meziročně vzrostly, za potraviny klesly

06.08.2018 13:13

„Maloobchodní tržby se v červnu meziročně zvýšily o dvě procenta. V porovnání s vývojem v předchozích měsících se růst zpomalil. To bylo způsobeno jednak nižším počtem pracovních dní, a také poklesem tržeb za potraviny. Růst prodejů spotřebního zboží nadále pokračoval, tradičně nejrychleji rostly internetové obchody,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

Český statistický úřad: Tržby za nepotravinářské zboží meziročně vzrostly, za potraviny klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v červnu zvýšily reálně o 3,2 %, bez očištění o 2,0 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně stagnovaly.

Meziměsíčně tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy v červnu reálně stagnovaly, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,6 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 1,6 % a za potraviny o 1,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,2 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 6,3 %, za pohonné hmoty o 2,7 %, za potraviny naopak klesly o 0,7 %. V červnu 2018 bylo o jeden pracovní den méně než v červnu 2017.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 2,0 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 4,7 %, za pohonné hmoty o 1,3 % a za potraviny klesly o 0,7 %.

Zvýšení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil růst prodeje zboží internetových obchodů a zásilkových služeb (o 15,9 %). Vyšší tržby zaznamenaly rovněž prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením (o 10,2 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 6,4 %), s výrobky pro domácnost (o 3,6 %), s oděvy a obuví (o 2,7 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 1,0 %). Naopak tržby klesly ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách s potravinami (o 2,0 %, resp. o 0,6 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 102,0 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, potravin a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a s oděvy a obuví.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 2,3 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 3,5 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 0,2 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 0,2 % a za opravy motorových vozidel klesly o 0,1 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Za celé 2. čtvrtletí 2018 se v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 4,4 %, bez očištění o 4,2 % (ve 2. čtvrtletí 2018 bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o jeden pracovní den více). Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 7,5 %, za pohonné hmoty o 5,4 % a za potraviny stagnovaly. Za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně snížily o 1,1 %, bez očištění o 0,2 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly meziročně o 0,3 %, naopak za opravy motorových vozidel vzrostly o 0,2 %.

Poznámky:
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Data za měsíc červen 2018 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2018 budou publikovány v červnu 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…